Prezidento kortežas pravažiavo netoli „Black Lives Matter“ (liet. „Juodaodžių gyvybės svarbios“) aikštės, esančios priešais Baltuosius rūmus. Joje didžiulė minia šventė jo pralaimėjimą.

Respublikonas, be įrodymų teigiantis, kad yra tikrasis rinkimų laimėtojas, rytą praleido savo golfo klube Virdžinijoje.

D. Trumpas ir jo sąjungininkai šeštadienį nebepasirodė viešumoje, skelbia JAV žiniasklaida, informuoja naujienų agentūra DPA.

D. Trumpas šeštadienį, kai šalį apskriejo žinia apie Joe Bideno pergalę JAV prezidento rinkimuose, laiką leido savo golfo klube Virdžinijoje.

Jis jau sugrįžo į Baltuosius rūmus, į Vašingtono gatves suplūdus minioms žmonių, švenčiančių Joe Bideno pergalę.


Teigia, kad rinkimai dar nesibaigė

JAV prezidentas Donaldas Trumpas atsisako pripažinti, kad pralaimėjo rinkimus, net ir daugumai didžiųjų žiniasklaidos priemonių nugalėtoju paskelbus demokratą Joe Bideną, ir pažadėjo imtis daugiau teisinių veiksmų.

„Paprastas faktas tas, kad šie rinkimai dar toli gražu nesibaigė, – pareiškė D. Trumpas. – Nuo pirmadienio mūsų kampanija įsitrauks į mūsų bylos nagrinėjimą teisme – sieksime užtikrinti, kad būtų visiškai laikomasi rinkimų įstatymų, ir tai, kad postą užimtų teisėtas laimėtojas.“

Žiniasklaidos priemonės pergalę priskyrė J. Bidenui, praėjus kelioms balsų skaičiavimo dienoms svyruojančiose valstijose, – jose rezultatai parodė, kad D. Trumpas neturi tikroviškos galimybės nugalėti J. Bideno.

Kiek vėliau šeštadienį D. Trumpas pareiškė buvęs perrinktas antrai kadencijai, surinkęs 71 mln. „teisėtų balsų“, didžiosioms televizijoms paskelbus, kad pergalė prognozuojama jo varžovui demokratui Joe Bidenui.

„71 mln. teisėtų balsų. Rekordas pareigas einančiam prezidentui! Aš laimėjau rinkimus, gavau 71 mln. teisėtų balsų“, – per „Twitter“ parašė D. Trumpas.

„Vyko blogų dalykų, kurių mūsų stebėtojams nebuvo leidžiama matyti. To anksčiau nėra buvę. Milijonai balsalapių buvo išsiųsti paštu žmonių, kurie to niekada neprašė“, – tvirtino jis.

Ankstesnėje savo žinutėje D. Trumpas pareiškė esąs pasiryžęs kreiptis į teismus, kad būtų užtikrintas sąžiningas rinkimų balsų skaičiavimas.

Šeštadienį televizijos СNN, NBC, naujienų agentūra „The Associated Press“ ir kiti žiniasklaidos kanalai paskelbė prognozuojantys, kad išrinktuoju prezidentu tapo J. Bidenas, įgijęs tvirtą persvarą svyruojančioje Pensilvanijos valstijoje.

D. Trumpui pralaimėjimas ir pasitraukimas iš Baltųjų rūmų per valdžios perdavimo ceremoniją sausio 20-ąją visų pirma bus asmeninis pažeminimas.

Jis sukrėtė šalį ir pasaulį savo netikėta pergale 2016-aisiais, kai visiškas politikos naujokas per savo pirmąjį bandymą įveikė demokratų veteranę Hillary Clinton.

Vėliau didžioji dalis jo administracijos atrodė nepavaldi įprastiems politikos dėsniams.

D. Trumpo šoumeniškas vadovavimo vyriausybei stilius pavertė jį bene labiausiai stebimu – ir kontroversiškiausiu – žmogumi mūsų planetoje.

Jis atlaikė apkaltos procesą, pamindavo diplomatines normas ir itin aktyviai reiškėsi žiniasklaidoje, įskaitant socialinius tinklus, ko paprasti amerikiečiai dar niekuomet nebuvo patyrę.

Buvęs televizijos realybės šou žvaigždė ir garsus nekilnojamojo turto vystytojas sudarė įspūdį žmogaus, visuomet gaunančio, ko nori.

Savo šalininkų minioms per mitingus D. Trumpas mėgdavo girtis: „Mes tiek daug laimėsime, kad jums iki gyvo kaulo atsibos pergalės.“ Na, o žmonėms, kurie jam neįtikdavo, prezidentas visuomet būdavo parengęs epitetą „nevykėlis“.

Dabar pralaimėjo jis pats – ir galbūt to baiminosi nuo pat rinkimų dienos ryto.

„Laimėti lengva, – atsidarius balsavimo apylinkėms samprotavo D. Trumpas. – Pralaimėti niekada nebūna lengva. Man – ne.“

Televizijos CNN, „Fox News“, „NBC News“ ir kiti kanalai paskelbė J. Bideno pergalę jam užsitikrinus 20-ies Pensilvanijos rinkikų balsus.

Anksčiau šeštadienį J. Bidenas turėjo mažiausiai 253 rinkikų balsus, todėl pergalė Pensilvanijoje šį skaičių padidino iki 273. Kad laimėtų rinkimus, bet kuris kandidatas turėjo gauti ne mažiau kaip 270 rinkikų kolegijos narių balsų.

Vėliau buvo paskelbta demokrato pergalė Nevadoje, tad bendras J. Bideną palaikysiančių rinkikų skaičius išaugo iki 279.

Kai kurie JAV žiniasklaidos kanalai taip pat pripažino jo pergalę Arizonoje – tokiu atveju J. Bidenas turėtų 290 rinkikų balsų.

J. Bidenas yra aiškiai laimėjęs 24 iš 50 valstijų, įskaitant Delaverą ir tokias daug gyventojų turinčias valstijas kaip Kalifornija, Niujorkas, taip pat – JAV sostinę.

Buvęs viceprezidentas sugebėjo laimėti keturiose valstijose, kuriose 2016 metais triumfavo D. Trumpas – Mičigane, Pensilvanijoje, Viskonsine ir, pasak dviejų kanalų, Arizonoje.

JAV žiniasklaida prognozavo, kad D. Trumpas laimės 23 valstijose, įskaitant itin svarbias Floridą ir Teksasą, taip pat Indianą, Kentukį, Misūrį ir Ohają. Visose šiose valstijose jis taip pat laimėjo 2016-aisiais.

Iki šiol laimėtojas nėra išaiškėjęs trijose valstijose – Aliaskoje, Džordžijoje ir Šiaurės Karolinoje. Vis dėlto J. Bideno persvara dabar jau nebeįveikiama.

Kalbant apie Arizoną, „Fox News“ ir naujienų agentūra „The Associated Press“ jau anksčiau paskelbė šioje valstijoje laimėjus J. Bideną. Vis dėlto kiti kanalai, įskaitant CNN ir „NBC News“ laikėsi atsargesnės pozicijos ir manė, kad šioje valstijoje tebevyksta įtemptos grumtynės.

Penkių Nebraskos rinkikų balsai bus paskirstyti: keturi atiteks D. Trumpui, o likęs – J. Bidenui. Meine laimėjo J. Bidenas, bet jam atiteko tik trys iš keturių rinkikų balsų, o ketvirtasis atiteks D. Trumpui.