Pateikusi argumentų, kodėl būtent Joe Bidenas turėtų tapti naujuoju Amerikos prezidentu, ji ir pati išklausė vyro komplimentų, kodėl puikiai tiktų pirmosios šalies ponios vaidmeniui atlikti, skelbia BBC.

„Visiems, suvažiavusiems čia iš visų šalies kampelių, noriu pasakyti – prisiminkite jus labiausiai įkvėpusį žmogų, mokytoją, mentorių, suteikusį pasitikėjimo savimi. Būtent tokia pirmoji ponia bus Jill Biden“, – susirinkusiems savo sutuoktinę gyrė J. Bidenas. Panašu, kad tada ir prasidėjo J. Biden, kaip pirmosios JAV ponios, kelionė. Ką žinome apie moterį, kurios sutuoktinis netrukus ims šeimininkauti Baltuosiuose rūmuose?


Asmeninis gyvenimas

Jill Biden, mergautine pavarde Jacobs, gimė 1951 metais JAV Naujojo Džersio valstijoje. Keturias jaunesnes seseris turinti Jill užaugo Filadelfijos Vilou Grovo (Willow Grove) rajone. Prieš ištekėdama už J. Bideno, ji jau buvo kartą sukūrusi šeimą – su buvusiu koledžo futbolo žaidėju Billu Stevensonu.

Savo pirmosios žmonos ir vos vienų metų dukros J. Bidenas neteko per siaubingą automobilio avariją 1972 metais (sūnūs Beau ir Hunteris išgyveno). Jill su našliu susipažino po trejų metų, juos supažindino politiko brolis. Tada J. Bidenas buvo senatorius, o Jill vis dar studijavo koledže.

„Tuo metu susitikinėjau su vaikinais, mūvėjusiais paprastus džinsus ir vilkėjusiais marškinėlius, o jis prie mano durų pasirodė su elegantišku laisvalaikio švarku ir loaferais. Pamaniau sau, kad mums tikrai nieko neišeis, niekada gyvenime. Jis už mane vyresnis devyneriais metais! Kino teatre Filadelfijoje pažiūrėjome filmą „Vyras ir moteris“, tada kažkas ir įvyko, tokia buvo mūsų pradžia“, – apie pirmąjį pasimatymą su būsimu vyru „Vogue“ pasakojo J. Biden.


Moteris pasakoja, kad, prieš ištardama lemtingąjį „taip“, leido mylimajam jai pirštis net penkis kartus.

„Nenorėjau, kad Joe vaikai dar kartą netektų motinos, todėl privalau būti 100 proc. tikra dėl savo apsisprendimo“, – savo delsimą paaiškino būsimoji pirmoji JAV ponia.

Pora susituokė 1977 metais Niujorke. 1981 metais jiems gimė dukra Ashley.

J. Biden ne kartą viešai kalbėjo apie savo šeimą ir iššūkius, su kuriais teko susidurti, o jų būta ne vieno. 2015 metais nuo smegenų vėžio mirė J. Bideno sūnus Beau, jam buvo 46 metai.

„Žinau, kad jeigu šią šalį patikėsime į Joe rankas, jis dėl jūsų šeimų padarys viską, ką padarė dėl mūsiškės, – visus sutelks, pavers stipriu vieniu, kai labiausiai reikės, bus šalia, visiems mums tesės Amerikos pažadą“, – gerų žodžių sutuoktiniui negaili J. Biden.

Mokytojos karjera

69 metų J. Biden daug dešimtmečių dirbo mokytoja. Ji turi ne tik bakalauro, du magistro diplomus, bet ir 2007 metais Delavero universitete įgijo daktaro laipsnį švietimo srityje. Prieš persikeldama į Vašingtoną, dėstė koledže, vidurinėje mokykloje bei psichiatrinėje ligoninėje, kur jos mokiniai buvo suaugusieji.

Demokratų partijos suvažiavime ji į visus kreipėsi iš savo senosios klasės Delavero Brandywine vidurinėje mokykloje, kur anglų kalbos mokė 1991–1993 metais.

Kol jos vyras ėjo JAV viceprezidento pareigas, J. Biden Šiaurės Virdžinijos koledže buvo anglų kalbos profesorė.

„Mokymas nėra mano darbas. Tai esu aš“, – rugpjūtį tviteryje parašė J. Biden.


Politika

Kai 2009–2017 metais J. Bidenas užėmė viceprezidento postą, Jill buvo antroji JAV ponia. Tuo metu ji ypatingą dėmesį skyrė švietimui, atstovavo karių šeimų interesams ir užsiėmė krūties vėžio prevencija.

Be to, kartu su buvusia pirmąja ponia Michelle Obama įgyvendino „Joining Forces“ iniciatyvą, kurios tikslas buvo padėti karo veteranams ir jų šeimoms gauti prieigą prie švietimo programų ir įdarbinimo galimybių.

2012 metais ji išleido knygą vaikams „Don't Forget, God Bless Our Troops“ (liet. „Nepamiršk, telaimina Dievas mūsų karius“), skirtą savo anūkės patirčiai augant kario šeimoje.

Visos 2020 metų prezidento rinkimų kampanijos metu J. Biden labai aktyviai palaikė vyrą, kartu su juo dalyvavo renginiuose ir labdaros akcijose.