Po jau ilgiau nei mėnesį besitęsiančių kautynių dėl šios kalnuotos provincijos Azerbaidžanui, regis, pavyko apsupti šį strateginį miestą, esantį už 15 km nuo Karabacho pagrindinio miesto Stapanakerto.

Ant kalvos esanti Šuša yra netoli pagrindinio kelio, jungiančio nepripažintos respublikos sostinę su Armėnija, palaikančia už Karabacho nepriklausomybę kovojančius separatistus.

Armėnijos gynybos ministerijos atstovė Šušan Stepanian pranešė, kad naktį į šeštadienį Šušos apylinkėse vyko „itin intensyvios ir įnirtingos kautynės“. Pareigūnė pridūrė, kad Azerbaidžano atakos buvo atremtos.

Jerevanas taip pat pareiškė, kad Šuša, kur yra per atakas praėjusį mėnesį apgadinta armėnų itin svarbia laikoma katedra, buvo visą naktį apšaudoma.

Azerbaidžano gynybos ministerija savo ruožtu paneigė tokį pareiškimą, teigdama, kad informacija apie Šušos bombardavimą yra „visiška netiesa“.

Kautynės tarp Azerbaidžano ir Armėnijos remiamų separatistų dėl Kalnų Karabacho, paskelbusio nepriklausomybę nuo Baku per niokojamą karą 10-ame dešimtmetyje, prasidėjo rugsėjo 27-ąją.

Pastarojo meto smurto protrūkis yra rimčiausias per kelis dešimtmečius ir jau pareikalavo daugiau nei 1 000 gyvybių. Tarp aukų yra nemažai civilių, o tikrasis žuvusiųjų skaičius, kaip manoma, yra daug didesnis.

Kautynės tęsiasi nepaisant Rusijos, Prancūzijos ir JAV dedamų pastangų padėti susitarti dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo.

Šios trys šalys vadovauja vadinamajai Minsko grupei, padėjusiai 1994 metais paskelbti paliaubas tarp abiejų besivaržančių buvusių sovietinių respublikų. Vis tik tarpininkams iki šiol nepavyko rasti galutinio sprendinio šiam ilgą laiką rusenusiam konfliktui.

Baku ir Jerevanas kaltina vienas kitą taikių gyventojų apšaudymu, o Jungtinės Tautos šią savaitę paskelbė, jog beatodairiški išpuoliai gali prilygti „karo nusikaltimams“.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas paprašė sąjungininkės Rusijos suteikti karinės paramos, o Azerbaidžanas užsitikrino Turkijos palaikymą. Ankara kaltinama siunčiant į Karabachą samdinius kovai su armėnų separatistais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)