Teisėjas Samuelis Alito nurodė Pensilvanijai kol kas laikyti vėliausiai gautus balsalapius atskirai, patvirtindamas valstijos vyriausiosios rinkimų pareigūnės Kathy Boockvar priimtą analogišką sprendimą. Pastaroji sakė televizijai CNN, kad ši balsalapių dalis bet kokiu atveju vargu ar pakeis bendrą balsų skaičiavimo baigtį.

Desperatiškas prašymas skubiai įsikišti, pateiktas demokratui Joe Bidenui įtvirtinus savo persvarą ir artėjant prie pergalės prieš prezidentą Donaldą Trumpą, yra susijęs su tūkstančiais balsalapių.

Manoma, kad dauguma tokių balsų yra pateikti J. Bideno šalininkų, bet respublikonai tvirtina, kad šie balsalapiai, remiantis Pensilvanijos rinkimų įstatymais, turi būti atmesti.

Respublikonų partija iš pradžių norėjo, kad aukštasis teismas įpareigotų balsalapius, gautus po antradienio 20 val. vietos laiku, laikyti atskirai nuo kitų ir neleisti jų suskaičiuoti.

Nerimauta, jog jeigu šie balsalapiai bus sumaišyti su kitais, jų nebebus įmanoma atmesti.

„Atsižvelgiant į 2020 metų lapkričio 3-osios visuotinių rinkimų rezultatus, balsavimas Pensilvanijoje iš tikrųjų gali nulemti, kas bus kitas Jungtinių Valstijų prezidentas“, – pabrėžė respublikonai.

„Neaišku, ar visos 67 apygardų rinkimų tarybos atskiria vėlai gautus balsalapius“, – sakoma kreipimesi.

Respublikonai jau ne vieną mėnesį kovoja, kad būtų panaikintas Pensilvanijos sprendimas priimti paštu balsavusių rinkėjų balsalapius, jeigu jie yra pažymėti kaip išsiųsti lapkričio 3-ąją ar anksčiau, bet yra priimti ne vėliau kaip iki penktadienio. Ankstesnis galutinis terminas priimti balsalapius buvo pačios rinkimų dienos pabaiga.

Valstijos Aukščiausiasis teismas nutarė, kad šis sprendimas yra teisėtas. Tuomet respublikonai pateikė apeliaciją federalinei teismų sistemai.

Spalio 19-ąją JAV Aukščiausiasis Teismas, kurio viena vieta tebebuvo likusi neužimta, leido likti galioti valstijos teismo sprendimui, teisėjų balsams pasiskirsčius po lygiai – po keturis „už“ ir „prieš“.

Tačiau Aukščiausiasis Teismas nurodė, kad dar gali nagrinėti šį klausimą po rinkimų. Dabar jis turi visus devynis narius, įskaitant D. Trumpo paskirtą konservatyvių pažiūrų teisėją Amy Coney Barrett (Eimi Koni Baret), kurios kandidatūra buvo patvirtinta spalio pabaigoje.

D. Trumpas atvirai sakė norįs, kad A. C. Barrett dalyvautų priimant bet kokį Aukščiausiojo Teismo sprendimą rinkimų klausimu.

Penktadienį pateikta peticija labiau atrodo kaip pastangos vilkinti balsavimo Pensilvanijoje rezultatų paskelbimą, nes dabartinės tendencijos rodo, kad balsų skaičiavimas vis labiau krypsta J. Bidenui palankia linkme.

Jeigu procesas būtų pavėlintas, Aukščiausiajam Teismui galbūt pakaktų laiko pradėti svarstymą dėl vėlai gautų balsalapių.

Net jeigu teismas nurodytų stabdyti balsų skaičiavimą, tai gali nepakeisti padėties. Rinkimų analitikai sako, kad vėlai gautų balsalapių dalis gali būti gerokai mažesnė negu J. Bideno gautų balsų persvara prieš D. Trumpą šioje valstijoje.