Pierre'as Simonet, kuris mirė ketvirtadienį, būdamas 99 metų, yra vienas iš kiek daugiau nei tūkstančio Pasipriešinimo kovotojų, kuriuos apdovanojo Charles'is de Gaulle'is, Vokietijai 1940-aisiais įsiveržus į Prancūziją iš Londono sutelkęs įveiktas prancūzų pajėgas.

P. Simonet mirė keli mėnesiai po kito karo laikų didvyrio, Edgard'o Tupet-Thome, mirties. Gyvi dar yra likę tik du vyrai, siejantys su vienu skausmingiausių Prancūzijos istorijos skyrių.

Prezidentas Emmanuelis Macronas „pagerbia gyvenimą vyro, kurį skatino laisvės meilė, kuris nepaisydamas pavojų ir ribų visuomet vadovaudavosi savo begaline meile Prancūzijai“, sakoma netrukus po vidurnakčio paskelbtame Eliziejaus rūmų pareiškime.

Hanojuje gimęs ir penkerių su šeima į Prancūziją persikėlęs P. Simonet nuvyko pas Ch. de Gaulle'į ir pasiprašė priimti jį pilotu, nors neturėjo licencijos. Vietoje to jo buvo paprašyta pasinaudojant matematikos studijų metu įgytomis žiniomis padėti formuoti artilerijos batalionus Laisvosios Prancūzijos pajėgoms.

Tačiau galiausiai jo noras skraidyti išsipildė ir jis tapo artilerijos ugnies koreguotoju per 1944 metų sąjungininkų operaciją „Dragoon“ Provanse.

Iki karo pabaigos jis „sukaupė 250 skraidymo valandų ir 137 misijas, pelniusias jam penkis apdovanojimus ir paskelbimą Išvadavimo ordino kavalieriumi 1945 metų gruodžio 27 dieną“, nurodė prezidentūra.

1945 metų birželį didžiulei miniai susirinkus į pergalės paradą Paryžiaus Eliziejaus Laukų prospekte, P. Simonet turėjo idėją šiai progai paminėti ir ji pelnė jam vietą aviacijos istorijoje.

Praskridęs savo „Piper Cub“ virš garsiojo prospekto, P. Simonet kitų pilotų paklausė: „O ką, jei praskristume po Eiffelio bokštu?“

Išmintingai nepaprašę vyresnybės leidimo P. Simonet ir kiti įvykdė šį planą priblokšdami žiūrovus.

„Mums, sukilėliams nuo pirmosios valandos, reikėjo padaryti ką nors nepaprasta“, – viename 2015 metų interviu sakė P. Simonet.

Vėliau P. Simonet pradėjo ilgą tarptautinę karjerą, dirbo Jungtinėse Tautose, Tarptautiniame valiutos fonde (TVF), Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO).