„Galiu patvirtinti, kad jis mirė“, – penktadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė jo padėjėjas Olegas Staškevičius.

M. Žvaneckis buvo satyrikas ir savo literatūros kūrinių atlikėjas, kino scenaristas, televizijos laidų vedėjas, aktorius. 2012 metais jam buvo suteiktas prestižinis Rusijos liaudies artisto vardas.

Spalį M. Žvaneckis nusprendė dėl amžiaus palikti sceną.

M. Žvaneckis gimė Odesoje. 1956 m. jis baigė Odesos jūrų laivyno inžinerijos institutą ir įsidarbino mechaniku Odesos jūrų prekybos uoste, vėliau Odesos gamykloje „Prodmaš“ dirbo kėlimo ir transportavimo mechanizmų inžinieriumi. 1960 m. M. Žvaneckis pradėjo dirbti Centriniame projektavimo biure. 1967 m. jis iš esmės pakeitė veiklos pobūdį – tapo pasakojamojo žanro artistu, vėliau – Odesos miniatiūrų teatro vyriausiojo režisieriaus padėjėju.

Devintojo dešimtmečio pradžioje M. Žvaneckis dirbo leidykloje „Molodaja gvardija“. Nuo 1988 m. buvo jo paties įkurto Maskvos miniatiūrų teatro meno vadovas. Jis yra keleto knygų autorius, Draugystės ordino ir III laipsnio ordino „Už nuopelnus tėvynei“ kavalierius. M. Žvaneckis yra Ukrainos liaudies artistas, nepriklausomos premijos „Triumf“ laureatas. Jis buvo pasaulio Odesos piliečių klubo prezidentas.

M. Žvaneckio palikimas – gausybė žinomų aforizmų, žymių skečų ir miniatiūrų, rodytų Sovietų Sąjungos ir Rusijos televizijose. 2020-ųjų spalį M. Žvaneckio atstovas pranešė, kad artistas baigia koncertinę veiklą. „Artistams reikia turėti drąsos laiku palikti sceną. Senti reikia namuose“, – tada kalbėjo jis.

2016 metais M. Žvaneckis viešėjo Vilniuje: