Vis labiau aiškėjant, kad 2020-ųjų JAV prezidento rinkimus veikiausiai laimės demokratų kandidatas Joe Bidenas, D. Trumpas ėmėsi puolimo, tvirtindamas, esą per rinkimus buvo sukčiaujama ir tai buvo nukreipta prieš jį. D. Trumpas skundėsi dėl balsų skaičiavimo, nepagrįstai apsiskelbė nugalėtoju, švaistėsi niekuo neparemtais kaltinimais rinkimų klastojimu ir aiškino, kad laimėjo tose valstijose, kuriose jis arba pralaimėjo, arba laimėtojas jose dar neaiškus.

Reaguodamas į D. Trumpo komentarus, S. Colbertas nesivaržė. Jis teigė apsivilkęs juodai, nes besirengdamas D. Trumpo bandymams diskredituoti laisvų ir skaidrių rinkimų rezultatus norėjęs „vilkėti kažką niūraus“. S. Colbertas pridūrė, kad stovi, o ne sėdi kaip įprasta, nes „šįvakar Donaldas Trumpas labai stengėsi kažką nužudyti“.


„Prezidentas įžengė į Baltųjų rūmų spaudos konferencijų salę ir 15 minučių dėstė melus. Jis šnekėjo beprasmybes apie neteisėtų balsų krūvas, korumpuotus balsus skaičiuojančius pareigūnus, slaptas demokratų grupuotes, skaičiuojančias balsus, ir tikriausiai oficialias ilgąsias gimimo liudijimų versijas. Net nežinau, viskas tas pats per tą patį. O kai supranti, kad Joe Bidenas artėja prie 270 balsų, suvoki, jog Donaldas Trumpas tiesiog pateikė visus įrodymus, kurių kada nors galėtų prisireikti“, – kalbėjo komikas.

S. Colbertas omenyje turėjo 270 rinkikų kolegijos balsų, kuriuos turi užsitikrinti laimėti norintis kandidatas.

S. Colbertas teigė, kad su 2016 m. rinkimine kampanija susiję D. Trumpo komentarai leido aiškiai suprasti, jog pralaimėjimo atveju jis ginčys rinkimų rezultatus.

„Visi mes žinojome, kad jis taip darys. Tik aš nežinojau, kad skaudės taip stipriai. Nemaniau, kad tai draskys man širdį. Jis metė juodą abejonių šešėlį ant švenčiausios mūsų teisės, kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose, kurie yra ne jo, o mūsų visų. Tai yra siaubinga“, – su ašaromis akyse komikas.

„Jis yra Jungtinių Valstijų prezidentas. Šis postas šį tą reiškia, o jį užimantis žmogus privalo turėti bent kruopelytę padorumo“, – pridūrė S. Colbertas.

Tada S. Colbertas nukreipė dėmesį į respublikonų įstatymų leidėjus ir pareigūnus ir pareikalavo pasmerkimo prezidentui.

„Respublikonai privalo pasisakyti. Visi. Nes tam, kad blogiui nusišypsotų sėkmė, tereikia, jog geri žmonės nieko nedarytų. Jam pavyko išlikti iki šiol tik todėl, kad daugybė rinkėjų nenorėjo patikėti tuo, kas daugeliui mūsų buvo akivaizdu: Donaldas Trumpas yra rasistas“, – šnekėjo S. Colbertas.

Jis toliau kalbėjo, kad respublikonai turi „iššokti iš D. Trumpo traukinio“, nes „tai nėra keleivinis traukinis – kažkada juos taip pat užkraus“.

Delfi primena, kad JAV prezidentas D. Trumpas ketvirtadienį pažėrė virtinę nepagrįstų pareiškimų, kad iš jo sukčiaujant mėginama atimti pergalę rinkimuose, kai balsų skaičiavimas svarbiausiose valstijose parodė, jog jo varžovo demokrato Joe Bideno šansai laimėti vis labiau didėja.

„Jie mėgina pavogti rinkimus“, – praėjus dviem dienoms po balsavimo pabaigos pareiškė D. Trumpas skelbdamas neįprastą pareiškimą Baltuosiuose rūmuose.

Nors nepateikė jokių įrodymų ir nesutiko atsakyti į ten buvusių žurnalistų klausimus, D. Trumpas per beveik 17 minučių trukusią kalbą pažėrė kurstančių pareiškimų apie šalies demokratijos procesą, kokių nebuvo pasakęs dar joks JAV prezidentas.

Pasak D. Trumpo, demokratai pasitelkė „neteisėtus balsus“, kad „pavogtų iš mūsų rinkimus“.

„Jeigu suskaičiuosit [tik] teisėtus balsus – aš lengvai laimiu, – tvirtino jis. – Jie mėgina suklastoti rinkimus. Ir mes negalime to leisti.“

Nepaisant šios retorikos, D. Trumpo nusiskundimai konkrečiai buvo nutaikyti į didžiulį skaičių paštu iš anksto atsiųstų balsalapių.

Šiais metais smarkiai išaugęs balsavimo paštu populiarumas atspindėjo rinkėjų troškimą neužsikrėsti koronavirusu sausakimšose balsavimo apylinkėse siaučiant COVID-19 pandemijai, jau nusinešusiai daugiau kaip 230 tūkst. amerikiečių gyvybių.

Tačiau, kadangi D. Trumpas dažnai neigdavo pandemijos rimtumą ir ragino savo šalininkus nepalaikyti balsavimo paštu, šį būdą pasirinko daug mažiau respublikonų rinkėjų, palyginus su demokratų šalininkais.

Kelios didelės JAV televizijos nutraukė tiesioginę D. Trumpo renginio transliaciją vos jam prasidėjus. Televizija MSNBC nurodė, kad jai reikia pataisyti prezidento klaidingus teiginius.