44-erių metų A. Navalnas blogai pasijuto per skrydį iš Sibiro į Maskvą. Po kelių dienų politikas buvo nuskraidintas gydytis į Vokietiją, kur ekspertai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos skyriaus Sibire, gydytojai, kurie dvi dienas gydė A. Navalną, kol jis buvo išskraidintas į Berlyną, patvirtino savo diagnozę – „angliavandenių apykaitos sutrikimas ir lėtinis pankreatitas.“

„Apsinuodijimo diagnozė nebuvo patvirtinta“, – nurodoma pareiškime ir priduriama, kad ant A. Navalno drabužių ir daiktų, paimtų iš viešbučio ir oro uosto kavinės Sibire, kurioje politikas sėdėjo prieš skrydį, nerasta jokių nuodingų medžiagų.

Europos Sąjunga (ES) dėl apnuodijimo pritaikė sankcijas keliems aukšto rango Rusijos pareigūnams ir teigė, kad išpuolis panaudojant „Novičiok“ negalėjo būti įvykdytas be FSB, gynybos ministerijos ir Vladimiro Putino vykdomosios valdžios bendradarbiavimo.

A. Navalnas tvirtina, kad Rusijos prezidentas V. Putinas yra asmeniškai atsakingas už jo apnuodijimą, nors Kremlius atmeta visus kaltinimus. Pasveikęs A. Navalnas planuoja sugrįžti į Rusiją.