Apie tai savo kanale susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė opozicijos sudarytos Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška.

„Nacionalinė antikrizinė valdyba išsiųs kreipimusis su ataskaitoje pateiktais įrodymais įvairių šalių vidaus reikalų ministerijoms ir ambasadoms, ragindama nutraukti bet kokį bendradarbiavimą su režimu ir pradėti už smurtą prieš Baltarusijos piliečius atsakingų asmenų traukimo baudžiamojon atsakomybėn procedūrą“, – sakė A. Latuška penktadienį.

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autokratas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Praėjusį ketvirtadienį ESBO pranešėjas Wolfgangas Benedekas ESBO Nuolatinėje Taryboje pristatė ataskaitą apie žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje. ESBO valstybėms narėms rekomenduota nepripažinti Blatrusijos prezidento rinkimų rezultatų ir reikalauti, kad būtų surengti nauji rinkimai.

Spalio gale P. Latuška drauge su Baltarusijos politinių demokratinių jėgų atstovais paskelbė, kad steigia Nacionalinę antikrizinę valdybą (NAV).

„Koordinacinė taryba yra suformuota deryboms vesti, o NAV bus institucija, užtikrinsianti, kad būtų įgyvendinti tolesni tikslai – derybų pradžia ir padėties stabilizavimas šalyje valdžios perdavimo demokratinėms jėgoms laikotarpiu“, – buvo sakoma pareiškime, paskelbtame P. Latuškos „Telegram“ kanale.

Kariams – kvietimas pereiti tautos pusėn

Po brutalaus smurto prieš demonstrantus Baltarusijoje opozicija paragino karius nusigręžti nuo prezidento Aleksandro Lukašenkos.

„Jus nori įtraukti į karą prieš savo tautą, - rašė opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ir buvęs kultūros ministras Pavelas Latuško. – A. Lukašenka nebeturi resursų išsilaikyti valdžioje“. Ginkluotosios pajėgos turi būti lojalios tautai. Jos neturi vykdyti „nusikalstamų įsakymų“, - sakoma žinių kanale „Telegram“ paskelbtame kreipimesi.

Baltarusijoje nuo ginčytinų rinkimų lapkričio 9 dieną reguliariai vyksta protestai prieš A. Lukašenką. Rinkimų komisija paskelbė, kad jis per rinkimus neva surinko 80,1 proc. balsų. Opozicija laimėtoja laiko S. Cichanouskają.

Saugumo pajėgos vis naudoja brutalius veiksmus prieš demonstrantus.