Kova dėl vienos vietos Džordžijoje persikels į antrąjį turą sausį. Taip pat neaišku, kurios partijos atstovas taps antru Džordžijos senatoriumi, nežinomi ir nugalėtojai Šiaurės Karolinoje bei Aliaskoje.

Naujausiais duomenimis, respublikonų ir demokratų atstovams Senate tenka po 48 vietas, o galutinė aukštųjų Kongreso rūmų sudėtis gali nepaaiškėti iki kitų metų.

Ketvirtadienį vis dar nebuvo žinomas ir prezidento rinkimų nugalėtojas, tad Senatas lieka aklavietėje ir dėl to, kad galutinio jų nugalėtojo – demokrato Joe Bideno arba respublikono Donaldo Trumpo – viceprezidento žodis būtų lemiamas kokiu nors klausimu po lygiai pasidalijus balsams 100 vietų turinčiuose rūmuose.

„Laukiame – ar aš būsiu daugumos lyderis, ar ne“, – trečiadienį pareiškė dabartinis Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas. Antradienį jis buvo perrinktas Kentukio valstijoje, tad įtakingiausias Kongreso respublikonas Senate dirbs dar šešerius metus.

Toliau skaičiuojami balsai Džordžijoje, kur respublikonų senatorius Davidas Perdue bando atsilaikyti prieš iššūkį jam metusį demokratą Joną Ossoffą ir kelis kitus kandidatus.

Jei nė vienas jų nesurinks daugiau kaip 50 proc. balsų, nugalėtojui išaiškinti gali prireikti antro turo.

Antras balsavimo turas sausio 5 dieną vyks dėl kitos Džordžijos senatoriaus vietos. Jame susirungs respublikonų senatorė Kelly Loeffler ir Demokratų partijos kandidatas juodaodis pastorius Raphaelis Warnockas. Už juodu balsavo daugiausiai rinkėjų, bet nė vienas jų neužsitikrino daugiau nei pusės balsų.

Antras Džordžijos senatorius renkamas apie pasitraukimą iš pareigų paskelbus respublikonui Johnny Isaksonui.

Šiaurės Karolinoje respublikonas senatorius Thomas Tillisas tikisi pergalės prieš demokratą Calą Cunninghamą, kuriam rinkiminę kovą aptemdė pasirodžiusi informacija apie jo romaną su viena viešųjų ryšių specialiste.

Respublikonai įsitikinę, kad išsaugos Aliaskai skirtą vietą Senate. Dėl senatoriaus posto čia rungiasi senatorius Danas Sullivanas ir Demokratų partijos kandidatas, politikos naujokas gydytojas Alas Grossas.

Mičigane demokratai išvengė pralaimėjimo, senatoriui Gary Petersui atsilaikius prieš rimtą iššūkį jam metusį juodaodį verslininką respublikoną Johną Jamesą.

Vis dėlto respublikonai išsaugojo savo vietas Meine, kur nugalėjo senatorė Susan Collins, ir kai kuriose kitose valstijose.

Nors demokratai nugalėjo Kolorade ir Arizonoje, kur jiems pavyko perimti respublikonų kontroliuotas vietas, partijos kandidatai patyrė pralaimėjimą Alabamoje, Pietų Karolinoje, Ajovoje, Teksase, Kanzase ir Montanoje. Tai smarkiai apkarpė jų viltis išsiveržti į priekį.

Buvęs JAV Kolorado valstijos gubernatorius Johnas Hickenlooperis įveikė respublikonų senatorių Cory Gardnerį, o Arizonai atstovaujančią dabartinę senatorę Marthą McSally pakeis buvęs astronautas Markas Kelly iš Demokratų partijos.

Tačiau demokratams nepavyko išsaugoti senatoriaus posto Alabamoje: ten buvęs amerikietiško futbolo treneris Tommy Tuberville'is įveikė savo varžovą demokratų senatorių Dougą Jonesą.

Užsitikrinti daugumą Senate bus svarbu prezidento rinkimų nugalėtojui. Senatoriai tvirtina kandidatus į administracijos postus ir gali prastumti arba stabdyti Baltųjų rūmų darbotvarkę.

Dabar aukštuosius JAV Kongreso rūmus kontroliuoja respublikonai, turintys jame 53 atstovu. Demokratai savo ruožtu turi 47 senatorius.