„Nepriimtina, kad Europos Parlamentas nesiliauja politiškai ir ideologiškai šantažuoti Vengrijos“, – pareiškė Vengrijos teisingumo ministrė Judit Varga.

Europos Vadovų Tarybos (EVT) paskelbtu „laikinuoju susitarimu“ patenkinamas parlamento reikalavimas įvesti tokią sąlygą prieš jam patvirtinant 1,1 trln. eurų biudžetą, taip pat papildomą 750 mlrd. eurų paramos paketą su koronaviruso pandemija besigrumiančioms valstybėms narėms.

Išsprendus šį klausimą, toliau turėtų būti deramasi dėl asignavimų Bendrijos biudžete.

ES lyderiai sutarė nustatyti kaip sąlygą teisinės valstybės principų laikymąsi per liepą vykusį viršūnių susitikimą, kuriame patvirtino beprecedentį subsidijų ir paskolų paketą ekonomikai po koronaviruso krizės gaivinti.

Tačiau europarlamentarai reiškė susirūpinimą, kad ta nuostata pernelyg neapibrėžta, todėl neužtikrins, kad Bendrijos pinigus gaunančiose ES narėse bus laikomasi demokratijos taisyklių. Tokiai pozicijai griežtai nepritarė Vengrija, Lenkija ir Čekija.

Vengrija ir Lenkija aštriai kritikuojamos Briuselio dėl savo sprendimų, kurie, daugelio nuomone, pakerta teismų sistemos nepriklausomumą ir pažeidžia migracijos taisykles.

Budapeštas taip pat pliekiamas už opozicinės žiniasklaidos persekiojimą ir už tai, kad privertė užsidaryti užsienio finansuojamus universitetus.

Europos Vadovų Tarybos pareiškime rašoma, kad sutartas mechanizmas „leidžia apsaugoti ES biudžetą nustatant, kad teisinės valstybės principų pažeidimai šalyje narėje pakankamai tiesiogiai veikia arba gali paveikti patikimą ES biudžeto finansų valdymą ar ES finansinių interesų apsaugą“.