„Didžiausią nerimą kelia tai, kad turėdamas Baltųjų rūmų prezidentines fanfaras, tai yra, visus valdžios ženklus, Amerikos vyriausiasis pajėgų vadas paragino nutraukti balsų skaičiavimą dėl jo menamos pergalės“, – dienraščiui „Stuttgarter Zeitung“ sakė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų misijos vadovas Vokietijos politikas Michaelis Linkas.

„Tai yra šiurkštus piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi“, – sakė jis.

M. Linkas pridūrė, kad D. Trumpo „pareiškimai apie klastojimą neturi pagrindo“.

Jis perspėjo, kad D. Trumpo pakartotiniai melagingi kaltinimai sukčiavimu gali turėti toli siekiančių pasekmių.

„Didelį susirūpinimą kelia tai, kad JAV nesugebės vėl įdėti į butelį džino, kurį išleido Trumpas, – kalbėjo M. Linkas. – Net jei jis pripažintų pralaimėjimą ir deramai perduotų pareigas, [jo] retorikos kurstomi šalininkai smurtą gali vertinti kaip teisėtą įrankį, nes nebesijaus demokratiškai atstovaujami.“

Tai yra „pavojus, kuris siekia gerokai toliau nei rinkimų diena“, pridūrė ESBO stebėtojų misijos vadovas. Jo organizacija stebi rinkimus visose Vakarų valstybėse ir buvusioje Sovietų Sąjungoje.

Išvakarėse ESBO stebėtojų misija jau buvo paskelbusi pareiškimą, kuriame sakė, kad D. Trumpo kaltinimai dėl rinkimų klastojimo neturi pagrindo, o antradienį vykę JAV prezidento rinkimai buvo konkurencingi ir vyko sklandžiai.

Perrinkimo siekiantis D. Trumpas pareiškė, kad balsai prezidento rinkimuose gali būti skaičiuojami neteisingai.

Šiuose rinkimuose rekordiškai daug amerikiečių, ypač demokratų kandidato Joe Bideno rėmėjų, savo balsą atidavė iš anksto.

Skaičiuojant rinkimų dieną atiduotus balsus, iš pradžių rezultatai buvo palankesni D. Trumpui, bet vėliau atėjus išankstinio balsavimo rezultatams svarstyklės ėmė svirti į J. Bideno pusę. Galutinis rezultatas dar nėra aiškus.

D. Trumpas tviteryje pareiškė, esą jo persvaros tirpimą galėjo lemti „netikėti balsalapių įmetimai“. Socialinis tinklas „Twitter“ šią D. Trumpo žinutę pažymėjo kaip galimai klaidinančią.