Di Sanh Duongas yra pirmasis pagal šiuos įstatymus apkaltintas asmuo.

Australijos federalinė policija nurodė, kad vyras palakė ryšius su užsienio šalies žvalgybos agentūra. Policija konkrečios šalies neįvardijo, tačiau šie teisės aktai iš esmės nukreipti prieš augančią Kinijos įtaką.

Di Sanh Duongui kaltinimai buvo pareikšti ketvirtadienį Melburno magistratų teisme. Jis kaltinamas rengęsis nusikalstamai veikai, susijusiai su užsienio kišimusi. Vyrui gresia iki 10 metų kalėjimo.

Di Sanh Duongas buvo paleistas už užstatą ir kovą vėl turės stoti prieš teismą.

Kaltinimai buvo pareikšti po metus trukusio tyrimo, kurį atliko Kovos su užsienio kišimusi darbo grupė. Tyrimui vadovavo Australijos saugumo ir žvalgybos organizacija – pagrindinė šalies vidaus žvalgybos agentūra, ir federalinė policija.

“Kovos su užsienio kišimusi darbo grupė ėmėsi prevencinių priemonių, kad sustabdytų šio asmens veiklą ankstyvoje stadijoje“, – sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Ianas McCartney.

“Užsienio kišimasis pažeidžia Australijos nacionalinius interesus, taikosi į mūsų demokratijos esmę, – sakė jis. – Jis žalingas ir apgaulingas, jis peržengia vyriausybių naudojamos įprastos diplomatinės įtakos ribas.“

Australija 2018 metais priėmė šiuos įstatymus, draudžiančius slaptą užsienio kišimąsi į vidaus politiką ir numatančius baudžiamąją atsakomybę už pramoninį šnipinėjimą užsienio valstybei. Šie įstatymai papiktino svarbiausią Australijos prekybos partnerę Kiniją.