„Man atrodo, kad teisingiausias konstitucinis būdas būtų siekti neteisėto valstybės vadovo, kurio įgaliojimai pagal visus įmanomus variantus baigia galioti... lapkričio 5 dieną, atsistatydinimo“, – sakė P. Latuška.

Pasak jo, „tai galimas variantas šalyje kilusiai konstitucinei, politinei ir teisinei krizei išspręsti“.

P. Latuška paaiškino, kad po atsistatydinimo turi būti paskirtas laikinasis valstybės vadovas, Baltarusijos atveju – premjeras. „Parlamentas priima sprendimą dėl pirmalaikių sprendimų. Tuo pačiu metu, tą pačią dieną priimamas sprendimas dėl visų politinių kalinių paleidimo ir visų politiniu pagrindu persekiojamų asmenų reabilitavimo proceso pradėjimo“, – pridūrė jis.

P. Latuška mano, kad tai „būtų pats teisingiausias, konstitucinis būdas išeiti iš šios situacijos“.

„Todėl mums būtina sutelkti visus įmanomus teisėtus tarptautinius, vidaus būdus taikiai spausti, kad neteisėtas šalies vadovas būtų priverstas atsistatydinti ir tai sudarytų mums sąlygas pradėti demokratinių permainų procesą“, – sakė P. Latuška.

Baltarusijoje jau beveik trys mėnesiai vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.