Šalies premjeras Stefanas Lofvenas antradienį, kalbėdamas su žurnalistais, pareiškė, kad jo šalis susidūrė su „labai rimta situacija“, kuriai sureguliuoti būtinos griežtesnės priemonės.

Ketvirtadienį jis sakė, kad izoliavosi vienam jo aplinkos žmogui susitikus su asmeniu, kuriam buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija COVID-19.

S. Lofvenas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad izoliavosi drauge su žmona, dirbs iš namų ir bandys kuo greičiau pasidaryti testą.

„Tai vienintelis atsakingas dalykas, kurį galima padaryti šioje situacijoje“, – sakė premjeras.

Jis taip pat pažymėjo, kad „įvykiai sparčiai plėtojasi bloga kryptimi“.

„Užsikrečia daugiau žmonių. Daugiau žmonių miršta. Situacija rimta“, – sakė jis.

Stefanas Lofvenas

S. Lofvenas nurodė, kad neturėjo tiesioginių kontaktų su užsikrėtusiuoju, bet tokių kontaktų turėjo žmogus jo aplinkoje. Nors pastarajam testai užsikrėtimo neparodė, premjeras sakė nusprendęs paklausyti gydytojo patarimo ir izoliuotis.

„Matome, kad padėtis eina bloga linkme – padėtis labai rimta“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė ministras pirmininkas.

Po vasaros, kai dauguma Europos valstybių jau manė suvaldžiusios virusą, pakartotinis COVID–19 šuolis visoje Europoje regioną užklupo netikėtai. Gyventojams apsiraminus ir nukritus oro temperatūrai, pandemija grįžo su trenksmu.

S. Lofvenas perspėjo, kad naujausi įvykiai Švedijos visuomenės sveikatos sistemai daro didelį spaudimą, užsipildant vis daugiau intensyvios slaugos lovų.

„Trumpas atokvėpis, kurį pajutome vasarą, baigėsi, – sakė jis. – Nuo to, kaip elgsimės dabar, priklausys, kokias Kalėdas galėsime švęsti ir kas galės jas švęsti.“

Jis pridūrė, kad intensyviosios priežiūros skyriuose gydoma vis daugiau infekuotųjų, ir perspėjo, kad gali padaugėti mirties atvejų.

Šalies sveikatos apsaugos ministrės Lenos Hallengren teigimu, 1 iš 5 intensyviosios priežiūros skyriuose gydomų pacientų yra COVID-19 užsikrėtusysis.

Karantino vengimas

Nuo pandemijos pradžios Švedija taip ir nebuvo įvedusi karantino, labiau kliaudamasi savanorišku socialiniu atsiribojimu. Dėl to joje buvo fiksuojamas didesnis užsikrėtimų bei mirčių skaičius nei kitose Šiaurės Europos regiono šalyse, bet kol kas maža ženklų, kad Švedija būtų suformavusi kolektyvinį imunitetą.

Naujų koronaviruo atvejų skaičius Švedijoje praėjusį penktadienį šoktelėjo iki rekordinio lygio, 4 062 atvejų. Antradienio duomenimis, iš viso virusu buvo infekuota 134 532 švedai, mirė – 5 969 žmonės.

Kritikai Švedijos strategiją kovoje su koronavirusu vadina neatsargia ir beatodairiška. Už politiką atsakingi pareigūnai aiškina, kad tokia strategija pasiteisins ilguoju laikotarpiu, ir tvirtina, kad staigūs karantinai nėra protingas būdas kovoti su virusu, kuris greičiausiai cirkuliuos ne vienus metus.

Bet yra ženklų, kad Švedijos vyriausybė jau pasirengusi taikyti griežtesnį požiūrį, artėjant daug neaiškumo žadančiai žiemai.

Vyriausiasis Švedijos epidemiologas Andersas Tegnellis antradienį pareiškė, kad „apskritai, įvykiai klostosi netinkama kryptimi daugeliu atžvilgiu“. Jis pridūrė, kad „pagrindinė problema dabar yra iš esmės apriboti glaudžius kontaktus su artimiausiomis giminėmis.“

Naujausios Švedijos priemonės vis dar pateikiamos kaip rekomendacijos, tai reiškia, kad asmenims negresia teisiniai padariniai, jeigu šie jas ignoruos. Bet S. Lofvenas pabrėžia, kad tai ne tik „keletas draugiškų bendrų patarimų“.

„Tikimasi, kad visi, kuriems taikomos šios rekomendacijos, laikysis jų visą dieną, kiekvieną dieną“, – sakė jis.

Nuo antradienio švedai septyniuose iš 21 Švedijos regiono – atstovaujantys maždaug 70 proc. gyventojų, – turės:

Vengti fizinių kontaktų su žmonėmis, išskyrus tuos, su kuriais gyvena po vienu stogu

Vengti uždarų erdvių, kuriose gali būti susibūrimų

Vengti vakarėlių, vestuvių , laidotuvių ir panašaus pobūdžio renginių

Darbdaviai turėtų užtikrinti, kad personalas, kuris gali dirbti iš namų, taip ir darytų

10,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje mirus daugiau kaip 5 tūkst. žmonių, nuo liepos iki spalio vidurio užsikrėtimo ir mirties atvejų buvo užregistruojama mažiau.

Tačiau pastaruoju metu per parą nustatomų užsikrėtimo atvejų skaičius vėl smarkiai išaugo, o pastarosiomis dienomis sparčiau ėmė augti ir mirčių skaičius.

Trečiadienį Švedija pranešė apie 28 naujus mirties atvejus, susijusius su COVID-19. Ketvirtadienį bendras mirties atvejų skaičius tikriausiai peržengs 6 tūkst. ribą.

Kaimyninėje Danijoje, kur užsikrėtimo atvejų taip pat daugėja, premjerė Mette Frederiksen izoliavosi, kai koronavirusas testais buvo nustatytas teisingumo ministrui.

Pradinio premjerės testo atsakymas buvo neigiamas, bet jos ministrų kabinetas trečiadienį vakare sakė, kad ji liks izoliacijoje iki antro testo.