J. Bideną nugalėtoju paskelbė tokios žiniasklaidos priemonės, kaip CNN, „NBC News“ ir „CBS News“, jam priskyrus itin svarbią pergalę Pensilvanijos valstijoje, deleguojančioje net 20 rinkikų.

Iki šeštadienio J. Bidenas buvo surinkęs 253 rinkikų balsus – tai reiškia, kad pergalė Pensilvanijoje jam užtikrino 273 rinkikų balsus. Jam vėliau priskirta pergalė ir Nevadoje, turinčioje 6 rinkikus.

Balsai dar skaičiuojami Arizonos ir Džordžijos valstijose, kur taip pat pirmauja J. Bidenas.

Rezultatų dar laukiama iš Aliaskos ir Šiaurės Karolinos valstijų, kur šiuo metu priekyje D. Trumpas, tačiau jų jau nepakas prisivyti J. Bideną.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės J. Bideną nugalėtoju paskelbė ir Arizonoje, bendrą jo turimų rinkikų balsų skaičių padidinusią iki 290.

J. Bidenas pergalę iškovojo iš viso 24 valstijose, įskaitant savo gimtąjį Delaverą. Jam taip pat atiteko tokie dideli prizai, kaip Kalifornija ir Niujorka bei šalies sostinė.

Buvęs viceprezidentas laimėjo keturiose valstijose, kuriose 2016 metais pergalę šventė D. Trumpas – Mičigane, Pensilvanijoje, Viskonsine ir, pasak dviejų žiniasklaidos priemonių, Arizonoje.

JAV žiniasklaidos priemonių teigimu, D. Trumpui pergalė prognozuojama 23 valstijose, įskaitant tokius didžiulius prizus, kaip Floridą ir Teksasą. Jis šiemet laimėjo ir daugybėje valstijų, kuriose laimėjo ir prieš ketverius metus – Indianoje, Kentukyje, Misūryje ir Ohajuje.

Naujausiais duomenimis, nugalėtojas dar nepaskelbtas trijose valstijose – Aliaskoje, Džordžijoje ir Šiaurės Karolinoje. Nepaisant to, J. Bideno persvara jau yra užtikrinta.

„Fox News“ ir „Associated Press“ pergalę Arizonoje jau priskyrė J. Bidenui, tačiau kitos žiniasklaidos priemonės, įskaitant CNN ir „NBC News“, dar neskubėjo skelbti valstijos nugalėtojo.

Nebraskos rinkikų balsai bus padalyti abiem kandidatams – keturi jų atiteks D. Trumpui, o likęs vienas atiteks J. Bidenui. Meine nugalėtoju laikomas demokratas, tačiau jam atiteks tik trys iš keturių valstijos turimų rinkikų balsų, o vienas atiteks D. Trumpui.

Kreipėsi į tautą

Paskelbtas naujuoju prezidentu J. Bidenas tviteryje kreipėsi į tautą.

„Amerika, man garbė, kad pasirinkai mane vadovauti mane mūsų didžiai šaliai, – per „Twitter“ parašė J. Bidenas. – Priešakyje mūsų laukia sunkus darbas, bet pažadu jums: būsiu visų amerikiečių prezidentas – ar balsavote už mane, ar ne. Pateisinsiu pasitikėjimą, kurį į mane sudėjote.“

JAV išrinktasis prezidentas Joe Bidenas 20 val. vietos laiku šeštadienį (4 val. Lietuvos laiku sekmadienį) kreipsis į tautą, paskelbė jo štabas. J. Bideno kampanija paskelbė, kad išrinktasis prezidentas, jo žmona Jill, išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris ir jos vyras Dougas Emhoffas pasirodys mitinge prie suvažiavimų centro Vilmingtono mieste Delavero valstijoje. Mitingo dalyviai kalbos klausysis būdami savo automobiliuose.

77 metų buvęs viceprezidentas yra vyriausias kandidatas, kada nors išrinktas Jungtinių Valstijų vadovu. Jo pergalė pradėjo aiškėti pastarosiomis dienomis, kai J. Bidenas įgijo persvarą prieš D. Trumpą keliose svarbiose valstijose, kuriose 2016 metais triumfavo respublikonas.

Galiausiai šeštadienį televizijos CNN, „NBC News“ ir „CBS News“ paskelbė jog J. Bidenas laimėjo lemiamus 20 rinkikų, deleguojamų Pensilvanijos valstijos, balsų.

74 metų D. Trumpas skelbė iki šiol niekaip nepagrįstus pareiškimus apie masinį balsų klastojimą, o jo kampanija pateikė teisinius ieškinius keliose valstijose.

Šeštadienį savo „Twitter“ žinutėje pralaimėjimo nenusiteikęs pripažinti prezidentas parašė: „AŠ LAIMĖJAU ŠIUOS RINKIMUS, DIDELIU SKIRTUMU!“

J. Bidenas aštuonerius metus dirbo viceprezidentu vadovaujant prezidentui Barackui Obamai. Baltųjų rūmų šeimininku jis taps laimėjęs savo trečią mėginimą užimti aukščiausią valstybės postą.

Jo kampanijos partnerė Kamala Harris taps pirmąja viceprezidento postą užėmusia moterimi, juodaode ir pietų azijiete.

K. Harris per „Twitter“ parašė: „Šių rinkimų esmė daug didesnė negu @JoeBiden arba aš. Jų esmė – Amerikos siela ir mūsų noras dėl jos kovoti.“

„Priešakyje turime daug darbo. Pradėkime“, – pridūrė ji.

Trumpas: rinkimai dar toli gražu nesibaigė

JAV prezidentas Donaldas Trumpas atsisako pripažinti rinkimų pralaimėjimą, net ir daugumai didžiųjų žiniasklaidos priemonių rinkimų nugalėtoju paskelbus demokratą Joe Bideną, ir pažadėjo imtis daugiau teisinių veiksmų.

„Paprastas faktas tas, kad šie rinkimai dar toli gražu nesibaigė, – pareiškė D. Trumpas. – Nuo pirmadienio mūsų kampanija įsitrauks į mūsų bylos nagrinėjimą teisme, kad būtų užtikrinta, jog visiškai laikomasi rinkimų įstatymų, ir tai, kad postą užimtų teisėtas laimėtojas.“

Žiniasklaidos priemonės pergalę priskyrė J. Bidenui, praėjus kelioms balsų skaičiavimo dienoms svyruojančiose valstijose – jose rezultatai parodė, kad D. Trumpas neturi tikroviškos galimybės nugalėti J. Bideną.

Penktadienį J. Bidenas kreipėsi į amerikiečius, ragindamas užbaigti nesutarimus. J. Bidenas pažadėjo, kad tapęs prezidentu iškart imtųsi priemonių koronaviruso pandemijai slopinti, penktadienį užregistravus rekordinį skaičių – daugiau kaip 127 tūkst. – naujų COVID-19 atvejų.

„Privalome palikti pyktį – ir demonizavimą – už savęs. Dabar laikas mums susivienyti kaip tautai ir pasveikti“, – J. Bidenas sakė kalbėdamas Vilmingtono mieste Delavero valstijoje, kur jis gyvena. Šalia demokratų kandidato stovėjo jo kampanijos partnerė senatorė Kamala Harris (Kamala Haris).

„Mano kaip prezidento atsakomybė bus atstovauti visai tautai“, – pridūrė 77 metų kandidatas, žadėdamas visiškai kitokį kursą negu D. Trumpas, kurio ketverius vadovavimo metus temdė nepaliaujamas visuomenės skaldymas.

J. Bideno kalba nuskambėjo JAV žiniasklaidai pradėjus skelbti, kad Baltųjų rūmų administracijos vadovas Markas Meadowsas užsikrėtė koronavirusu. Ši žinia dar labiau pabrėžė jau daug metų prezidentui reiškiamą kritiką dėl jo administracijos atsako į COVID-19 krizę.

61 metų M. Meadowsui koronavirusinė infekcija pirmąkart buvo testu patvirtinta trečiadienį, kitą dieną po rinkimų, pranešė dienraštis „The New York Times“.

J. Bidenas sakė, kad kartu su K. Harris jau susitikinėja su medicinos ekspertais ir tariasi, kaip būtų galima suvaldyti „žaibiškai“ didėjantį sergamumą COVID-19. Jungtinėse Valstijose mirė jau daugiau kaip 236 tūkst. žmonių – daugiau nei bet kurioje kitoje šalyje.

„Noriu, kad kiekvienas žinotų, jog nuo pirmosios dienos ketiname įgyvendint savo planą virusui suvaldyti“, – pabrėžė J. Bidenas.

„Tai neišgelbės jokių gyvybių, kurio jau yra prarastos, bet išgelbės daug gyvybių ateinančiais mėnesiais“, – pridūrė jis.

Trumpas vėl pažėrė abejonių dėl balsų skaičiavimo skaidrumo

D. Trumpas tviteryje pranešė, kad šeštadienį bus rengiama spaudos konferencija Filadelfijoje. Įraše, kuris vėliau buvo pašalintas, jis sakė, kad konferencijoje dalyvaus teisininkai. Tuo metu nugalėtojas dar nebuvo skelbiamas.

Konferencija turėjo vykti apie 18.30 val. Lietuvos laiku.

Apie spaudos konferenciją perrinkimo siekiantis prezidentas pranešė po kelių įrašų tviteryje, kuriuose pažėrė abejonių dėl balsų skaičiavimo skaidrumo tokiose valstijose kaip Pensilvanija. „Twitter“ šiuos įrašus pažymėjo kaip galimai klaidinančius.

D. Trumpas pareiškė, kad didžiulis balsų skaičius, atiduotų šią savaitę įvykusiuose valstybės vadovo rinkimuose, buvo priimti neteisėtai.

„Rinkimų dieną, buvo neteisėtai priimti po 20 val. dešimtys tūkstančių balsų, visiškai ir lengvai pakeitę rezultatus Pensilvanijoje ir kai kuriose kitose valstijose... Be to, šimtai tūkstančių balsų buvo neteisėtai nepriimti, bet tai jau atskiras reikalas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

„Tai galėjo pakeisti rinkimų rezultatus daugelyje valstijų, įskaitant Pensilvaniją, kur, kaip visi manė, galėjau lengvai laimėti dar rinkimų naktį“, – pridūrė jis.

D. Trumpo teigimu, „tomis valandomis vyko kažkas bloga, kuomet buvo piktavališkai ir šiurkščiai užkertamas kelias teisėtam skaidrumui – traktoriai blokavo duris, langai buvo uždengti storu kartonu, kad stebėtojai nematytų, kas vyksta kambariuose, kur vyko skaičiavimas“.

„Viduje vyko kažkas bloga. Buvo padaryta didelių pakeitimų“, – pabrėžė jis.

include("/www/htdocs/delfi/media/jav-rinkimai/block.php"); ?>