Buvęs ETA politinis vadovas Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, geriau žinomas kaip Josu Ternera, pernai buvo sulaikytas Prancūzijos Alpėse.

Nuo 1977 iki 1992 metų jis vadovavo baskų separatistų grupuotei. Jam priskiriama kombinuotų atakų, kai sprogdinami sprogmenų prikrauti automobiliai ir kartu vykdomos šaudynės, strategija, naudota Ispanijoje 9-e praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Tačiau Prancūzijoje jo dar laukia du pakartotiniai teismai, tik po jų jis bus perduotas Ispanijai, nurodė šaltinis.

Kasacinis teismas, aukščiausios instancijos teismas, nagrinėjantis baudžiamąsias bylas, patvirtino žemesnės instancijos teismo sprendimą, kad 69 metų J. Ternera gali būti išduotas pagal tarptautinį arešto orderį dėl jam iškeltų kaltinimų dalyvavimu nusikalstamuose susitikimuose 2000 metais.

Jis taip pat priešinasi ekstradicijai pagal du orderius, išduotus dėl įtariamų jo sąsajų su dviem išpuoliais Ispanijoje 1980 ir 1987 metais.

Nuo 2002 metų besislapstantį J. Ternerą Prancūzijos teismas nuteisė už akių dėl kaltinimų bendradarbiavimu su teroristais po to, kai jo pirštų atspaudų buvo rasta viename bute pietiniame Lurdo mieste, kuriuo naudojosi ETA kovotojai.

Jam buvo skirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė, o 2017 metais už narystę teroristinėje organizacijoje už akių jam buvo skirta dar viena aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė.

ETA ilgiau nei keturis dešimtmečius vykdė kruviną kampaniją už nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose. Grupuotė yra kaltinama dėl daugiau kaip 800 žmonių mirties.

Ispanijos pareigūnai nuo 2002 metų stengėsi nustatyti J. Terneros buvimo vietą. Policija jį sieja su 1987 metų ataka prieš kareivines šiauriniame Saragosos mieste. Per tą ataką žuvo 11 žmonių; tarp aukų buvo ir vaikų.

Manoma, kad J. Ternera, turėjęs didžiulę įtaką grupuotės viduje, rimtai serga. Savo „paskutiniame pareiškime“ 2018 metų gegužę jis paskelbė, kad ETA buvo galutinai išformuota.

J. Ternera dalyvavo derybose su Ispanijos socialistų vyriausybe, tačiau 2006 metais buvo nustumtas į šoną, kai kontrolę perėmė griežtesnio kurso šalininkai ir derybos žlugo.

Daug metų nuo policijos slapstęsis J. Ternera buvo suimtas 2019 metų gegužę vienoje ligoninėje Prancūzijos Alpėse, kur jam turėjo būti atlikta operacija.

Kadangi abu kartus Prancūzijoje J. Ternera buvo teisiamas už akių, jis turėjo teisę prašyti pakartotinai nagrinėti jo bylas.

Pirmosios nagrinėjimas teisme turėtų prasidėti vasario mėnesį, o antrosios – birželį.