Kaip rašo BBC, trečiadienio rytą valstybinis televizijos kanalas „Rossija 24“ demonstravo ilgus vaizdo įrašus be jokių komentarų, kuriuose užfiksuoti gatvėse rėkiantys ir besimušantys žmonės.

Norima buvo pasakyti, kad Jungtinių Valstijų prezidento rinkimai yra „beprotybė“. NTV, vienas žiūrimiausių Rusijos televizijos kanalų, taip pat prabilo apie „neramumų tikimybę“.

Tačiau Kremliui lojalūs televizijos kanalai taip pat aiškiai išreiškia, kam teikia pirmenybę: Donaldo Trumpo vertinimui paprastai stinga kritiškumo, jis vaizduojamas kaip Dovydas, kovojantis su Galijotu – jam priešiška aplinka ir šališka žiniasklaida.

Joe Bideno sūnui Hunteriui pateikiami kaltinimai korupcija ir netinkamu seksualiniu elgesiu vertinami kaip neginčijami, tvirtinama, kad jie tiesiogiai sietini su jo tėvu.

Koks demokratų atsakas? Pasak valstybinio Pirmojo kanalo, tai naujasis filmas apie Boratą, kuris, kanalo teigimu, buvo sukurtas siekiant apjuodinti D. Trumpo advokatą Rudy Giuliani.

Kaip rašo „The Moscow Times“, rinkimų dienos išvakarėse „Rossija 24“ parodė ilgą vaizdo reportažą apie paskutiniąsias rinkimų kampanijos dienas. Jame buvo rodoma, kaip D. Trumpas ir Ivanka Trump kalba pritariamai ūžiančioms minioms. Šie vaizdai kaitaliojosi su J. Bideno rinkiminių renginių epizodais. Rusų kalba D. Trumpo komentarai buvo sušvelninti, kai kuriais atvejais paryškintas jų stilius.

J. Bidenas reportaže beveik nekalbėjo. Kai buvo rodomi vaizdai su ant pakylos esančiu demokratų kandidatu, žurnalistas už kadro aiškino, kad „J. Bidenas kalbėdamas ir vėl suklydo“ arba „J. Bidenas ir vėl susipainiojo“.

J. Bidenui kalbant, minia pritariamai neūžė – žmonės rėkavo nešvankybes. Reportažas baigėsi užkaltų parduotuvių langų ir plėšikaujančių jaunų juodaodžių vaizdais.

Rinkimų dieną pokalbių laidos situacijos pakomentuoti kvietėsi Maskvoje gyvenančius amerikiečių apžvalgininkus, įskaitant Dmitrijų Simesą jaunesnįjį, žinomo Rusijos televizijos laidų vedėjo Dmitrijaus Simeso sūnų.

D. Simesas ir kiti apžvalgininkai spėliojo, kas laimės rinkimus, taip pat mėgino aiškinti, kas galėtų nutikti, jei D. Trumpas nepripažins rezultatų.

Rusijos žurnalistai, politikai ir akademikai laidose dažnai nesutardavo dėl detalių, tačiau sutiko dėl dviejų dalykų, kuriuos kelis kartus pabrėžė: pirma, Rusija esą niekada nesikišo į Amerikos politiką, antra, didelė tikimybė, kad rinkimai bus su smurto proveržiais.