„Šią naktį nuskambėjęs prezidento pareiškimas apie siekį neskaičiuoti tinkamu laiku išsiųstų biuletenių buvo pasibaisėtinas, neturintis precedento ir neteisingas“, – rašoma J. Bideno rinkimų kampanijos vadovės Jen O’Malley Dillon pranešime.

„Jis buvo pasibaisėtinas, nes tai – akivaizdžios pastangos atimti iš Amerikos piliečių demokratines teises. Neturintis precedento, nes dar niekada mūsų istorijoje JAV prezidentas nesiekė atimti iš amerikiečių jų balsų nacionaliniuose rinkimuose“, – rašoma pranešime.

Keliose valstijose raginęs respublikonus [saugotis demokratų plano klastoti rinkimus], kad sutrukdytų teisėtam biuletenių skaičiavimui iki rinkimų dienos, dabar D. Trumpas sako, kad šių biuletenių negalima skaičiuoti ir po rinkimų dienos.


Jis taip pat neteisingas, nes to nebus. [Balsų] skaičiavimas nesiliaus. Jis tęsis tol, kol bus suskaičiuoti visi tinkamu laiku išsiųsti biuleteniai. Nes mūsų įstatymai – įstatymai, kurie gina kiekvieno amerikiečio teisę balsuoti – tai įtvirtina.

Pakartosime šią naktį viceprezidento sakytus žodžius – Donaldas Trumpas nesprendžia šių rinkimų rezultatų. Joe Bidenas nesprendžia šių rinkimų rezultatų. Amerikos žmonės sprendžia šių rinkimų rezultatus. Demokratinis procesas privalės vykti ir vyks, kol paaiškės išvados“, – toliau dėstoma pranešime.

D. Trumpas pažadėjo kreiptis į JAV Aukščiausiąjį Teismą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pareiškė laimėjęs rinkimus ir užsitikrinęs antrą kadenciją, nors galutiniai rezultatai dar nepaskelbti, taip pat sakė ketinantis užginčyti Aukščiausiajam Teismui balsų skaičiavimo procedūras.

„Mes tikrai laimėjome šiuos rinkimus“, – teigė D. Trumpas, sakydamas neįprastą kalbą Baltųjų rūmų reprezentaciniame Rytiniame kambaryje.

„Tai yra Amerikos visuomenės apgavystė“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje galimus balsų skaičiavimo pažeidimus.

Kaip rodo pirminiai rezultatai, respublikonas prezidentas surinko maždaug tiek pat balsų, kaip ir jo varžovas demokratas Joe Bidenas.

D. Trumpas sakė ketinąs kreiptis į teismą ir pareiškė: „Norime, kad visas balsavimas liautųsi.“

Atrodo, kad prezidentas turi galvoje paštu iš anksto išsiųstų balsalapių skaičiavimą, kuris gali būti teisiškai pripažintas valstijų rinkimų tarybų po antradienį įvykusių rinkimų – su sąlyga, kad jie buvo išsiųsti laiku.

Sakydamas kalbą šalininkams D. Trumpas pareiškė, kad laimi penkiose „svyruojančiose“ valstijose, kurių užtektų jo perrinkimui.

„Akivaizdu, kad mes laimėjome Džordžijoje... Aišku, kad mes laimėjome Šiaurės Karolinoje... Visų svarbiausia, kad mes laimime Pensilvanijoje įspūdinga persvara... Mes laimime Mičigane ir laimime Viskonsine“, – sakė D. Trumpas, paminėdamas valstijas, kuriose šiuo metu pirmauja, nors jose suskaičiuoti dar ne visi balsai.

Visose šiose valstijose, kaip praneša televizija „Fox News“, suskaičiuota nuo 64 iki 94 proc. balsų ir tai reiškia, kad galutiniai rezultatai jose dar gali pasikeisti. Vis dėlto šiuo metu šiose valstijose pirmauja D. Trumpas, o ne J. Bidenas. Prezidentui pavyks laimėti rinkimus, jei suskaičiavus visus balsus jis išsaugos pranašumą.

„Fox News“ duomenimis, Džordžijoje iki 2 val. 40 min. (9 val. 40 min. Lietuvos laiku) buvo suskaičiuota 93 proc. balsų. Jeigu D. Trumpas išsaugos pranašumą šioje valstijoje, jis užsitikrins 16 Džordžijos rinkikų balsus.

„Svyruojančioje“ Šiaurės Karolinoje suskaičiuota 94 proc. balsų; šioje valstijoje D. Trumpas gali gauti 15 rinkikų balsų. 20 rinkikų turinčioje Pensilvanijoje suskaičiuota 64 proc. balsų, o Viskonsine, kur D. Trumpas galėtų užsitikrinti dar 10 rinkikų palaikymą – 91 proc. balsų. 16 rinkikų turinčiame Mičigane suskaičiuota 71 proc. balsų.

Tad jei prezidentas išlaikys persvarą šiose penkiose valstijose, jis gaus papildomai 77 rinkikų balsus. Šiuo metu, „Fox News“ duomenimis, D. Trumpas yra užsitikrinęs 213 rinkikų balsų, o pergalei kandidatas turi surinkti 270 rinkikų balsų.