Buvusiam Ukrainos nacionalinės gvardijos vadui Vitalijui Markivui už italų fotografo Andrea Rocchelli ir jo padėjėjo ruso Andrejaus Mironovo nužudymą 2014 metų gegužę teismas pernai skyrė 24 metų laisvės atėmimo bausmę.

A. Rocchelli ir A. Mironovas žuvo nuo minosvaidžio sviedinių skeveldrų per įnirtingą susišaudymą tarp vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų jų kontroliuojamoje Rytų Ukrainos dalyje.

V. Markivas apskundė jam paskelbtą nuosprendį. Kijevas savo ruožtu nurodė, kad Ukrainos atliktas tyrimas reabilitavo V. Markivą.

Antradienį Milano teismas panaikino apkaltinamąjį nuosprendį V. Markivui ir nurodė nedelsiant jį paleisti, pranešė naujienų agentūra AGI.

„Vitaljus Markivas laisvas! Ukraina trejus metus laukė šių žodžių!“ – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos vadovas padėkojo „visiems, kurie kovojo... dėl tiesos ir teisingumo pergalės“.

„Esu labai laiminga. Visuomet tikėjau, kad teisėjai priims teisingą sprendimą. Mano sūnus nekaltas“, – AGI citavo V. Markivo motinos žodžius.

V. Markivas, kuris taip pat turi Italijos pilietybę, buvo sulaikytas 2017 metų birželį, kai atskrido iš Ukrainos. Nuo tada jis buvo laikomas keliuose Italijos kalėjimuose.

30 metų A. Rocchelli buvo įkūręs fotografijos agentūrą „Cesura“, dirbo tokioms garsioms žiniasklaidos organizacijoms kaip JAV žurnalas „Newsweek“ ir prancūzų dienraštis „Le Monde“.

Daugiau kaip 13 tūkst. žmonių žuvo per 2014 metais prasidėjusį konfliktą Rytų Ukrainoje. Konfliktas kilo per liaudies sukilimą nušalinus prokremlišką Ukrainos prezidentą ir Rusijai aneksavus Krymą.