Po vidurnakčio pasirodęs šalininkams Delavero valstijos Vilmingtono mieste, kuriame gyvena, J. Bidenas pasakė: „Tikime, kad žengiame į pergalę šiuose rinkimuose.“

„Nepraraskit tikėjimo, žmonės, mes tai laimėsime“, – pridūrė jis.

Tačiau 77 metų J. Bidenas perspėjo, kad dėl beprecedenčio per pandemiją paštu balsavusių rinkėjų skaičiaus galutinių rezultatų teks šiek tiek palaukti.

Tuojau po J. Bideno kalbos D. Trumpas per „Twitter“ pareiškė, kad tikisi „didelės“ savo pergalės ir apkaltino demokratus mėginant „pavogti rinkimus“.

„Mūsų persvara DIDELĖ, bet jie mėgina PAVOGTI rinkimus“, – rašė prezidentas.

„Twitter“ prie šios D. Trumpo žinutės pridėjo žymą, kad „dalis arba visas turinys, kuriuo dalijamasi šioje žinutėje, yra ginčijamas ir gali klaidinti dėl rinkimų arba kito pilietinio proceso“.

„Didelė PERGALĖ!“ – tviteryje pridūrė jis.

Kiek vėliau D. Trumpas pasakė neįprastą kalbą Baltųjų rūmų reprezentaciniame Rytiniame kambaryje ir dar kartą pareiškė manąs, kad laimėjo rinkimus, taip pat pažadėjo kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą dėl balsų skaičiavimo.

Šis dramatiškas susirėmimas, pakurstęs nuogąstavimus dėl rinkimų chaoso, įvyko preliminariems rezultatams parodžius, kad abu kandidatai daugiausia išsaugojo juos jau rėmusias valstijas, bet nesudavė lemiamo smūgio, galinčio greit nulemti rinkimų baigtį.

Painiava dėl rezultatų

Įtampą didina ir painiava dėl svarbių rezultatų skelbimo JAV žiniasklaidoje.

Pasibaigus antradienio balsavimui visą naktį abu varžovai vis laimėdavo po valstiją: D. Trumpas išsaugojo svarbias Floridos ir Teksaso valstijas, o J. Bidenas išlaikė Virdžiniją ir lengvai laimėjo Naujajame Hampšyre, kur Hillary Clinton prieš ketverius metus vos vos užsitikrino pergalę, nors galiausiai pralaimėjo rinkimus D. Trumpui.

Abi stovyklos laimėjo tose valstijose, kuriose pergalė joms buvo prognozuojama, bet savo rezultatų dar nepaskelbusių valstijų skaičiui mažėjant vis labiau atrodo, kad baigiamoji fazė bus itin atkakli ir kad didėja ginčų persikėlimo į teismus tikimybė.

Kartais netikrumą padidindavo ir JAV žiniasklaidos organizacijos, analizuojančios duomenis ir skelbiančios laimėtojus.

Didžiulį sujudimą sukėlė televizijos „Fox News“ pranešimas, kad J. Bidenas laimėjo anksčiau D. Trumpą parėmusioje Arizonoje.

Jei šis rezultatas būtų patvirtintas, jis padarytų realų pokytį bendrai visoje rinkimų kovoje. Tačiau jokia kita JAV žiniasklaidos priemonė dar nepaskelbė laimėtojo Arizonoje, o valstijos gubernatorius respublikonas Dougas Ducey sakė, kad „dar tikrai per anksti“ skelbti rezultatą.

Be to, žiniasklaidos grupės tik po kelių valandų galėjo sutarti dėl D. Trumpo pergalės Floridoje.

Rezultatai rinkimams itin svarbiose Šiaurės Karolinos ir Džordžijos valstijose trečiadienį tebebuvo neaiškūs, nors jose jau suskaičiuota atitinkamai 95 proc. ir 85 proc. balsų.