Stanfordo ekonominės politikos mokslo tiriamojo instituto akademikai išanalizavo 18 įvykių, vykusių tarp birželio 20 ir rugsėjo 22 d., ir pastebėjo, kad net 10 savaičių po rinkimų kampanijos renginių koronavirusas plito bendruomenėse. Tikėtina, kad tokių renginių su dideliu dalyvių skaičiumi padariniai laikui bėgant gali dar pasunkėti.

Kaip rašoma praėjusį penktadienį išpublikuotoje tyrėjų darbinėje ataskaitoje, po rinkimų kampanijos renginių užfiksuota 30 000 naujų koronaviruso atvejų ir daugiau nei 700 mirčių, tiesa, nebūtinai tarp renginiuose dalyvavusių asmenų.

„Mūsų analizės duomenys sutampa su sveikatos apsaugos pareigūnų rekomendacijomis ir įspėjimais, kad didelio masto žmonių susibūrimuose – didesnė rizika plisti COVID-19, ypač jei žmonės menkai paiso nurodymų dėvėti apsaugines kaukes ir paisyti socialinio atstumo“, – rašo ataskaitos autoriai.

Bendruomenės, kuriose vyko D. Trumpo rinkimų kampanijos renginiai, sumokėjo didelę kainą – susirgimais ir mirtimis“, – teigė jie.

Mokslininkų ataskaitos dar neperžiūrėjo jų kolegos.

Trys iš rinkimų kampanijos renginių – Talsoje (Oklahomos valstija), Finikse ir Hendersone (Nevados valstija) vyko viduje, visi kiti – lauke.

Kaip matyti iš D. Trumpo rinkimų renginių, nedaugelis jų dalyvių dėvėjo kaukes, saugančias nuo koronaviruso plitimo. Nors lauke infekcijos rizika mažesnė, ji galima, ypač jei žmonės nedėvi kaukių.
Stanfordo akademikų ataskaita sutampa su vieno Oklahomos sveikatos apsaugos pareigūno teiginiu, kad dėl prezidento rinkimų kampanijos renginių Tulsoje birželio pabaigoje – liepos pradžioje padaugėjo COVID-19 atvejų.

Atsakydami į priekaištus, kad rinkimų kampanijos renginiais be reikalo rizikuota žmonių sveikata, D. Trumpo kampanijos pareigūnai teigė, kad renginiuose dalyviams buvo matuota temperatūra, parūpinta rankų dezinfekavimo skysčių.

Šią savaitę JAV priartėjo („Reuters“ duomenimis, netgi viršijo) prie 100 000 naujų atvejų per dieną rekordo, o visoje šalyje nuo pandemijos pradžios jau skaičiuojama daugiau nei 9 milijonai užsikrėtimų. Daugelis ekspertų įsitikinę – kadangi dėl šaltesnio oro rudenį ir žiemą amerikiečiai daugiau laiko praleidžia viduje, koronaviruso atvejų daugės.