„Kaltininkas sugebėjo apmulkinti teisingumo sistemos deradikalizavimo programą, apmulkinti jos žmones ir per ją pasiekti, kad būtų paleistas pirma laiko“, – spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris.

„Dėl to nebuvo jokių ženklų, perspėjančių, kad jis radikalizavosi“, – pridūrė ministras.

Policijos nukautas 20-metis Kujtimas Fejzulai buvo ginkluotas Kalašnikovo automatu nupjauta buože, pistoletu ir mačete, taip pat buvo apsijuosę netikru mirtininko sprogdintojo diržu.

Pasak K. Nehammerio, K. Fejzulai turėjo Šiaurės Makedonijos ir Austrijos pilietybę. Pernai jis buvo nuteistas kalėti 22 mėnesius už mėginimą nuvykti į Siriją ir prisidėti prie džidhadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS).

K. Fejzulai, kurio pavardė rodo jį turėjus albaniškų šaknų, pernai gruodį buvo paleistas pirma laiko, nustačius bandomąjį terminą.

Austrijos teisingumo ministrė Alma Zadič sakė, kad remiantis
Austrijos įstatymais K. Fejzulai buvo lygtinai paleistas 2019 metų
lapkritį, atlikęs tris ketvirtadalius bausmės laiko, bet jam buvo
skirtas trejų metų bandomasis laikotarpis.

„Tai leidžia mums toliau daryti įtaką nusikaltėliui, net ir pasibaigus jo įkalinimo laikui“, – sakė ji ir pabrėžė, kad toks poveikisnebūtų galimas, jeigu K. Fejzulai būtų paleistas pasibaigus visam
laisvės atėmimo terminui – šių metų liepą.

Pirma laiko paleistas K. Fejzulai privalėjo reguliariai susitikti su probacijos tarnybos ir deradikalizavimo programos DERAD pareigūnais.

„Kiek žinome, jis tai darė“, – pažymėjo A. Zadič.

Po pirmadienį įvykdyto išpuolio K. Fejzulai bute buvo atlikta krata, ir jo simpatijos radikalams tapo akivaizdžios.

„Tapo aišku, kad užpuolikas, nepaistant visų išorinių ženklų, jog jisintegravosi į visuomenę, elgėsi visiškai priešingai“, – pripažino ministrė.

Vienoje per „Facebook“ paskelbtoje nuotraukoje K. Fejzulai matomas pozuojantis laikydamas Kalašnikovo automatą ir mačetę, vėliau panaudotusper ataką. Prieraše prie nuotraukos sakoma, kad jis „tarnauja sultonatui“, taip pat buvo paskelbta kitų būdingų IS žinučių, sakė K.
Nehammeris.

Žiniasklaida: Vienoje išpuolį surengęs teroristas galėjo įsigyti ginklą ir šaudmenų Slovakijoje

Teroristas, pirmadienį Vienoje paleidęs ugnį iš automatinio ginklo, jį ir šaudmenų galėjo įsigyti Slovakijoje. Tai antradienį pranešė Slovakijos portalas „sme.sk“.

Jo duomenimis, liepos viduryje teroristas buvo atvykęs į Slovakiją aplankyti savo pažįstamų. Ten ir atgal jis važiavo automobiliu, kur buvo lengva paslėpti ginklą.

Portalas primena, kad iki 2015 metų Slovakijoje buvo galima oficialiai įsigyti Čekijoje pagamintų automatų „Skorpion“ užvirintais vamzdžiais, kurie galėjo šaudyti tik tuščiais šoviniais. Tokio tipo ginklus noriai pirko kolekcininkai ir karinių-istorinių klubų nariai. Pasak „sme.sk“, nelegalūs ginklininkai lengvai grąžindavo tokiems ginklams ankstesnes kovines savybes.

Vienoje pirmadienį šūviai aidėjo šešiose vietose, taip pat ir prie sinagogos. Žuvo penki žmonės, daugiau kaip 20 buvo sužeisti. Austrijos vyriausybė pavadino išpuolį Vienoje teroro aktu. Gyventojams rekomenduota vengti viešų vietų. Šalyje iki ketvirtadienio paskelbtas nacionalinis gedulas.

Gimęs Austrijoje

Šiaurės Makedonijos vidaus reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad šis jaunuolis gimė Mėdlinge – į pietus nuo Vienos esančiame mieste.

Anksčiau Vienos institucijos dėjo pastangas atimti iš K. Fejzulai Austrijos pilietybę, bet jos nebuvo sėkmingos, nes „nebuvo pakankamai įrodymų apie jo veiklą“, sakė K. Nehammeris.

Policija surengė dar 18 reidų su nukautu užpuolikus susijusiuose namuose ir sulaikė 14 žmonių.

Šiaurės Makedonijos policija nurodė, kad apie 150 šalies piliečių buvo išvykę kautis džihadistų pusėje Irake ir Sirijoje. Dauguma jų ten išvyko 2012– 2016 metais.

Dauguma šių asmenų priklausė Makedonijos etninių albanų mažumai, sudarančiai apie ketvirtadalį iš 2,1 mln. šalies gyventojų. Dauguma Makedonijos albanų yra musulmonai.

Apie pusė išvykusių džihadistų šalininkų sugrįžo. Daugelis kitų, palaikiusių ryšius su IS, buvo nuteisti kalėti Šiaurės Makedonijoje arba kitose šalyse.

Makedonijos vidaus reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad ji buvo gavusi prašymą pateikti informacijos apie tris Austrijos ir Makedonijos pilietybę turinčius asmenis, įskaitant K. Fejzulai.

„Tarptautinio policijos bendradarbiavimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos nedelsdamas pradėjo bendradarbiauti su kolegomis Austrijoje. Mes intensyviai bendradarbiavome dėl visų elementų, susijusių su šia byla“, – sakoma VRM pranešime.

Italijos užsienio reikalų ministras po atakos Vienoje siūlo ES „Patrioto aktą“

Italijos užsienio reikalų ministras po atakų Vienoje ir Nicoje antradienį sakė, kad Europos Sąjunga turėtų svarstyti kokį nors amerikietiško pavyzdžio „Patrioto aktą“ kovai su terorizmu stiprinti.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame pareiškime Luigi Di Maio sako, kad ES ir Italija privalo stiprinti savo saugumą, ragina griežčiau kontroliuoti mečetes jo šalyje ir imtis veiksmų dėl nelegalios migracijos.

Tačiau jis taip pat sakė, kad atėjo laikas „pradėti galvoti apie didesnį dalyką visai ES – kokį nors, pavyzdžiui, amerikietiško pavyzdžio Patrioto aktą, nes šiandien mes visi esame tos pačios Europos tautos vaikai“.

„Vienos valstybės saugumas prilygsta visų kitų saugumui. Artimiausiomis dienomis taip pat aptarsiu tai su savo kolegomis“, – sakė jis.

Patrioto aktas JAV buvo priimtas po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje ir suteikė teisėsaugos agentūroms plačius kovos su terorizmu įgaliojimus, įskaitant sekimą.

Paminėjęs pastarųjų dienų išpuolius Nicoje ir Vienoje, L. Di Maio sakė: „Aišku, kad viso šito akivaizdoje Europa ir pati Italija negali ir toliau apsiriboti vien žodžiais.“

Austrijoje antradienį prasidėjo trijų dienų gedulas po pirmadienio išpuolio Vienoje, kai užpuolikas nušovė keturis žmones. Tyrimo pirminiai duomenys rodo, jog įtariamas užpuolikas, kuris buvo nukautas, simpatizavo džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“.

Ketvirtadienį trys žmonės žuvo peiliu ginkluotam užpuolikui siautėjant bažnyčioje Prancūzijos Nicos mieste. Dėl šio išpuolio kaltinamas neseniai į Europą atvykęs tunisietis islamistas.