BBC pateikia abiejų kandidatų į JAV prezidentus aštuonių esminių strategijų palyginimus:

Kova su koronavirusu


Dabartinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas šiuo metu skelbia ketinimą „susitelkti į saugumą ir atverti mūsų šalį“.

Vieni iš prezidento prioritetų – kuo spartesnis koronaviruso gydymo metodų ir vakcinos kūrimas, tokio pobūdžio projektams skiriama apie 10 mlrd. dolerių.

J. Bidenas nori sukurti nacionalinę kontaktų nustatymo programą, kiekvienoje valstijoje įkurti mažiausiai 10 testavimo centrų ir visiems gyventojams garantuoti nemokamą testavimą dėl koronaviruso. Jis pritaria privalomam kaukių dėvėjimo įvedimui visoje šalyje.

Klimato klausimai


D. Trumpo požiūris į klimato kaitą yra skeptiškas, jis nori plėsti neatsinaujinančių energijos šaltinių gavybą, didinti naftos ir dujų gavybą, o aplinkos saugojimo iniciatyvų sumažinti.

Jis skelbė ketinimą pasitraukti iš Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos, iš kurio JAV oficialiai pasitraukia šiais metais.

J. Bidenas teigia – jei būtų išrinktas, nedelsiant vėl prisijungtų prie minėto Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos.

Jis nori, kad iki 2050 m. JAV pasiektų nulinį emisijų kiekį, siūlo uždrausti nuomą, ketinant išgauti naftos ir dujų bendrojo naudojimo žemėje, ir investuoti 2 trilijonus dolerių į žaliąją energiją.

Ekonomika


Prezidentas D. Trumpas pažadėjo per 10 mėnesių sukurti 10 milijonų darbo vietų ir vieną milijoną smulkiųjų verslų.

Jis nori sumažinti pajamų mokestį, suteikti įmonėms mokesčių subsidijų, kad taip paskatintų išlaikyti savo verslą JAV.

J. Bidenas nori padidinti mokesčius turintiems didžiausias pajamas, o šias lėšas investuoti į viešąsias paslaugas. Jo teigimu, mokesčiai būtų didinami tik tiems, kurių metinės pajamos – didesnės nei 400 000 dolerių.

J. Bidenas pritaria minimalaus federalinio atlyginimo padidinimui iki 15 dolerių už valandą (dabartinis valandinis atlyginimas – 7,25 dolerio).

Sveikatos apsauga


Prezidentas D. Trumpas nori panaikinti prezidento Baracko Obamos valdžios metu priimtą Prieinamos sveikatos priežiūros aktą (angl. ACA), pagal kurį federalinė valdžia daugiau reguliuoja privačią sveikatos apsaugos sistemą (pvz., yra neteisėta nepadengti draudimo seniai sergantiems žmonėms).

Jis teigia norintis patobulinti ACA ir pakeisti, tiesa, jokios šio plano detalės neviešinamos.

Prezidentas siekia sumažinti vaistų kainas, suteikdamas leidimą įvežti pigesnių vaistų iš užsienio.

J. Bidenas nori saugoti ir plėsti ACA sąlygas. Jis nori paankstinti amžių tų, kuriems priklauso medicininė parama „Medicare“ – nuo 65 iki 60 m., taip pat suteikti visiems amerikiečiams galimybę turėti sveikatos draudimo planą, panašų į „Medicare“.

Užsienio politika


D. Trumpas pakartojo savo pažadą sumažinti JAV karių skaičių užsienyje, taip pat tęsti investicijas į kariuomenę.

Dabartinis JAV lyderis ketina išlaikyti esamus prekybos muitus Kinijai, laikytis tvirtos pozicijos, bendraujant su tarptautiniais aljansais.

J. Bidenas žada gerinti JAV santykius su sąjungininkėmis. Jis teigia panaikinsiantis vienašalius mokesčius Kinijai, o vietoje to pakvies į tarptautinę koaliciją, ko Kinija negalės sau leisti nepaisyti.

Rasizmas ir policija


D. Trumpas nemano, kad rasizmas – sisteminė problema JAV policijoje. Jis pozicionuoja save kaip teisėsaugininkų rėmėją, tačiau prieštaraus sugriebimui už kaklo sulaikant ir siūlys paramą už procedūrų tobulinimą.

J. Bidenas laiko rasizmą sistemine problema, jis įvedė priemonių, kovojant su rasiniais nelygumais teisės sistemoje, kaip antai, subsidijų valstijoms, siekiant jas paskatinti sumažinti įkalinimų skaičių.

Jis nesutiko su raginimais nebefinansuoti policijos ir teigia, kad reikia daugiau išteklių, norint užtikrinti tinkamus standartus.

Leidimas turėti šautuvą


Prezidentas D. Trumpas plačiai interpretuoja JAV konstitucijos Antrąją pataisą, leidžiančią piliečiams įsigyti ginklą.

Po masinių šaudynių 2019 m. jis siūlė sugriežtinti norinčių įsigyti ginklą patikrą, tačiau jokių realių teisinių priemonių nebuvo imtasi.

J. Bidenas siūlė uždrausti šturmo šautuvus, visiems privalomą patikrinimą prieš įsigyjant ginklą, leisti per mėnesį įsigyti tik vieną ginklą, supaprastinti procedūrą, norint paduoti į teismą aplaidžius ginklų gamintojus ir pardavėjus. Taip pat finansuotų tyrimus, siekiant užkirsti kelią prievartai, naudojant šaunamąjį ginklą.

Aukščiausiasis Teismas


Prezidentas D. Trumpas teigia turįs konstitucinę teisę paskelbti savo kandidatą į Aukščiausiąjį Teismą, baigiantis jo kadencijai. Kandidate jis pasirinko konservatyvių pažiūrų Amy Coney Barrett. Pastaroji, kaip ir pats prezidentas, garsėja nusistatymu prieš abortus.

J. Bidenas nori, kad kandidatas į Aukščiausiąjį Teismą būtų skiriamas, kai naujai išrinktas prezidentas pradeda eiti pareigas. Pasak jo, išrinktas jis siektų garantuoti moterims teisę į abortą, net jei tam nepritartų Aukščiausiasis Teismas.

include("/www/htdocs/delfi/media/jav-rinkimai/block.php"); ?>