„Linkime visiems amerikiečiams teisingos, geros ir, visų svarbiausia, taikios rinkimų dienos. Tai žymus balsavimas, taip pat nulemsiantis JAV kryptį ir vaidmenį pasaulyje“, – sakė H. Maasas.

Jis pažymėjo, kad norint išspręsti pasaulio problemas reikia „funkcionuojančios transatlantinės partnerystės“.

„Norime naujo susitarimo dėl šios partnerystės ir kaip transatlantinė partnerė esame pasirengę investuoti į ateitį, kad drauge spręstume šiuos globalius klausimus“, – pažymėjo Vokietijos diplomatijos vadovas.

Šis neįprastas pareiškimas, pasirodęs likus kelioms valandoms iki didelį susidomėjimą keliančių JAV prezidento rinkimų, buvo padarytas sudėtingu Vokietijos ir JAV santykiams metu.

Valdant prezidentui Donaldui Trumpui Vokietija nuolat tapdavo jo pykčio taikiniu, taip pat ir dėl to, kad Berlynas nevykdo NATO sutarto išlaidų gynybai tikslo. D. Trumpui nepatinka ir stiprus Vokietijos eksportas.

Atskirai Vokietijos vicekancleris Olafas Scholzas kreipdamasis į amerikiečius išreiškė viltį, kad „ateitį žymės susitaikymas, o ne susiskaldymas“.

Vokietija „visuomet palaiko tuos, kas siekia laisvės, taisyklėmis ir vertybėmis pagrįstos daugiašalės pasaulio tvarkos“, sakė jis.

D. Trumpui 2016 metais atėjus į valdžią per savo pirmąjį pokalbį telefonu su juo vokiečių kanclerė Angela Merkel žadėjo bendradarbiavimą, tačiau tik tuo atveju, jei D. Trumpas gerbs demokratines vertybes.