Piliečių koalicija (KO) apklausoje savo pozicijas pagerino dviem procentiniais punktais iki 25,3 proc. Naujojo judėjimo „Lenkija 2050“ populiarumas ūgtelėjo nuo 9,3 iki 14,7 proc.

Apklausoje, atliktoje laikraščio „Rzeczpospolita“ užsakymu, 70 proc. apklaustųjų pasisakė už PiS lyderio ir vicepremjero Jaroslawo Kaczynskio atsistatydinimą. Ekspertų ir komentatorių vertinimu, valdančiosios partijos iniciatyva dar labiau sugriežtinti ir taip jau griežtą Abortų įstatymą tiesiogiai siejama su J. Kaczynskiu.

Spalio pabaigoje Lenkijos konstitucinis teismas niekiniu paskelbė įstatymą, leidžiantį nutraukti nėštumą sunkaus vaisiaus apsigimimo atveju. PiS dabar Abortų įstatymo reformą nori pateikti svarstyti parlamentui.

Prieš įstatymo sugriežtinimą Lenkijoje jau pusantros savaitės vyksta masiniai protestai. Vien tik penktadienį Varšuvoje į gatves išėjo 100 000 žmonių.

Oficiali statistika rodo, kad Lenkijoje kasmet atliekama mažiau nei 2 000 abortų. Tačiau moterų teisių organizacijos spėja, kad kiekvienais metais dar apie 200 000 lenkių nutraukia nėštumą nelegaliai, be kita ko, užzienyje.