„Žuvo keturi žmonės ir vienas užpuolikas“, – laikraštis „Der Standart“ antradienį citavo vidaus reikalų ministrą Karlą Nehammerį. Leidinys pridūrė, kad sužeistųjų taip pat padaugėjo iki 17.

Pasak ministro, per ataką Vienos centre buvo mirtinai sužeisti du vyrai ir dvi moterys. Policija taip pat nušovė užpuoliką, ginkluotą automatu ir apsijuosusį netikru mirtininko sprogdintojo diržu.

„Praeitą vakarą patyrėme mažiausiai vieno islamistų teroristo ataką“, – žurnalistams sakė K. Nehammeris.

Jis nurodė, kad tyrimo pirminiai duomenys rodo, jog nukautas įtariamasis simpatizavo džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“. Policija apieškojo šio vyro butą, taip pat atliekamos kratos kitose vietose, nurodė Austrijos naujienų agentūra APA.

Tikslus užpuolikų skaičius kol kas nežinomas. Policija tęsia galimų nukauto užpuoliko bendrininkų paieškas, Vieno gyventojams rekomenduojama vengti lankytis miesto centre.

Ministras pridūrė, kad institucijos negali atmesti galimybės, jog galėjo būti daugiau išpuolio vykdytojų, nes buvo šaudoma šešiose skirtingose vietose Vienos centre. Šaudynės prasidėjo vėlų pirmadienį prie pagrindinės sinagogos sostinėje.

Po šaudynių Vienoje dislokuota apie 1 000 policijos pareigūnų, vykdoma masinė kitų galimų išpuolio vykdytojų paieškos operacija.

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas pasmerkė „atgrasią teroro ataką“.

„Tapome atgrasios teroro atakos federalinėje sostinėje, kuri vis dar tęsiasi, aukomis“, – vyriausybės vadovas pareiškė praėjus kelioms valandoms nuo šaudynių pradžios.

„Vienas užpuolikų buvo neutralizuotas, bet dar keli užpuolikai atrodo tebesantys laisvėje, – kalbėjo S. Kurzas. – Kiek žinome, jie taip pat atrodo labai gerai apsirūpinę, turi automatinių ginklų. Taigi, jie buvo labai gerai pasiruošę.“

Policija nurodė, kad pirmieji šūviai pasigirdo po 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku vienoje judrioje gatvėje miesto centre ir kad buvo šaudoma iš viso šešiose vietose. Socialiniuose tinkluose paskelbtuose nepatvirtintuose vaizdo įrašuose matyti gatvėmis vaikštantys užpuolikai ir šaudantys į, regis, atsitiktinai pasirinktas aukas.

Kol kas neaišku, kiek iš viso užpuolikų dalyvavo atakoje.

Policija iš pradžių pranešė, kad užpuolikai nužudė vieną žmogų ir dar kelis sužeidė. Visuomeninis transliuotojas ORF auką apibūdino kaip praeivį.

Vienos meras Michaelis Ludwigas vėliau sakė ORF, kad mirė dar viena sužeista moteris. Pasak jo, dar 15 žmonių yra hospitalizuoti, septynių iš jų būklė sunki.

Policija informavo, kad per atakas buvo sužeistas vienas iš teisėsaugos pareigūnų.

Galimi išpuolio motyvai tiriami, bet S. Kurzas sakė, kad neatmestina, jog ši ataka yra antisemitinio pobūdžio, nes šaudynės prasidėjo šalia pagrindinės Vienos sinagogos. Maldos namai tuo metu jau buvo uždaryti.

Vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris sakė, kad kariuomenės buvo paprašyta saugoti kai kuriuos svarbius sostinės objektus, o šimtai gerai ginkluotų teisėsaugos pareigūnų buvo pasiųsti į įtariamųjų gaudynes. Ministras ragino žmones Vienoje likti patalpose ir vengti lankytis miesto centre, taip pat siūlė tėvams antradienį neleisti vaikų į mokyklą.

Per spaudos konferenciją anksti antradienį K. Nehammer sakė, kad mažiausiai vienas užpuolikas tebėra laisvėje.

S. Kurzas gyrė policiją, nukovusią vieną iš užpuolikų, ir pažadėjo: „Niekada nesileisime būti įbauginami terorizmo ir visomis priemonėmis kovosime su tokiomis atakomis.“

Vienos žydų bendruomenės pirmininkas Oskaras Deutschas sakė, kad buvo šaudoma „betarpiškai arti“ Štatempelio sinagogos, bet pridūrė, kad šiuo metu dar nežinoma, ar patys maldos namai buvo atakos taikinys.

Rabinas Schlomo Hofmeisteris sakė matęs mažiausiai vieną žmogų, šaudžiusį į žmones sėdėjusius prie barų gatvėje, kurioje yra jo butas.

„Jie paleido mažiausiai 100 šūvių vien prie mūsų pastato“, – nurodė Sch. Hofmeisteris.

„Visi tie barai turi stalelių lauke. Šis vakaras buvo paskutinis vakaras prieš karantiną, – pridūrė jis. – Nuo vidurnakčio visi barai ir restoranai Austrijoje bus uždaryti iki kito mėnesio, tad daug žmonių tikriausiai norėjo pasinaudoti šiuo vakaru, kad išeitų pabūti mieste.“

Teisėsauga nurodė, kad incidento aplinkybės tebesiaiškinamos.


Vienos žydų bendruomenės pirmininkas Oskaras Deutschas sakė, kad buvo šaudoma „betarpiškai arti“ Štatempelio sinagogos, bet pridūrė, kad šiuo metu dar nežinoma, ar patys maldos namai buvo atakos taikinys.

Kiek asmenų žuvo, kol kas neaišku. Oficialiai pranešama apie du žuvusius, o vietinis laikraštis Kurier praneša, kad žuvo 7 žmonės, o dar 4 žmonės – sužeisti.

„Bailus aktas“

„Iš pradžių garsas buvo panašus į fejerverkų, tačiau netrukus supratome, jog tai buvo šūviai“, – visuomeniniam transliuotojui ORF pasakojo vienas liudininkų.

Užpuolikas „šaudė lyg patrakęs iš automatinio ginklo“, kai atvykusi policija paleido ugnį, pridūrė liudininkas.

Baruose ir restoranuose buvusiems žmonėms buvo nurodyta likti viduje.

„Iš pradžių pamaniau, kad galbūt čia filmuojamas amerikietiškas filmas arba kažkas padaugino alkoholio“, – sakė 42 metų padavėjas Jimmy Eroglu.

Tačiau tuomet jis išgirdo šūvius.

„Atėjo policininkai ir pasakė: „Visi turite likti viduje, nes lauke yra tikriausiai negyvas žmogus“, – pasakojo padavėjas.

Vienos centre gyvenantis Robertas Schneideris sakė išėjęs į lauką ant savo krūtinės pamatė du lazerinių taikiklių spindulius.

„Rankas aukštyn, nusivilkite liemenę“, – šaukė policininkai 39 metų vyriškiui.

„Nieko nematėme ir negirdėjome. Esame ištikti šoko“, – sakė R. Schneideris naujienų agentūrai AFP.

Austrijoje iki šiol nebūta didesnio masto išpuolių, panašių į atakas, pastaraisiais metais sukrėtusių ne vieną Europos šalį.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, kurio šalis pastarosiomis savaitėmis patyrė dvi rimtas atakas, tviteryje parašė, kad „prancūzai kartu su Austrijos žmonėmis išgyvena sukrėtimą ir skausmą“.

„Po Prancūzijos buvo atakuota draugiška šalis“, – sakė E. Macronas, turėdamas galvoje praėjusį ketvirtadienį pietiniame Nicos kurorte surengtą išpuolį, per kurį peiliu ginkluotas vyras nužudė tris žmones, taip pat keliomis dienomis anksčiau šalia Paryžiaus jauno islamisto įvykdytą brutalų mokytojo nužudymą.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis tviteryje parašė, kad Bendrija „griežtai smerkia šį bailų aktą“. Austrijai paramą išsakė daugelis Europos ir pasaulio lyderių.

Čekijos policija informavo vykdanti patikras pasienyje su Austrija.

„Po teroristinės atakos Vienoje policija sienos perėjimo punktuose atsitiktinės atrankos būdu prevenciškai tikrina automobilius ir keleivius“, – tviteryje nurodė čekų policija.

Po šaudynių Vienoje JAV prezidentas Donaldas Trumpas taip pat pasmerkė „dar vieną terorizmo aktą“.

„JAV palaiko Austriją, Prancūziją ir visą Europą kovoje su teroristais, įskaitant radikalius islamo teroristus“, – per „Twitter“ parašė D. Trumpas.

„Šios piktavališkos atakos prieš nekaltus žmones turi liautis“, – pridūrė jis.