Apie šį sprendimą pranešta likus dvi dienos prieš prasidedant naujam karantinui, galiosiančiam beveik visoje šalies teritorijoje.

Vyriausybė nori, kad būtų galima teisiškai suvaržyti keliones, matuoti žmonėms kūno temperatūrą ir kovai su pandemija pasitelkti viešojo bei privataus sektorių darbuotojus, sakė premjeras spaudos konferencijoje.

„Mes siūlome skelbti ekstremaliąją situaciją prevencijos tikslais, kad būtų išvengta teisinių neaiškumų“, – sakė socialistas A. Costa po derybų su prezidentu konservatoriumi Marcelo Rebelo de Sousa.

Paklaustas apie galimą komendanto valandos įvedimą, A. Costa sakė, kad galiojant ekstremaliajai situacijai „niekas nedraus esant reikalui apriboti galimybę keliauti nuo 23 iki 6 val., taikant išimtį tik žmonėms, turintiems dirbti naktį“.

Šeštadienį premjeras paskelbė, kad priemonės, kurių jau anksčiau buvo imtasi kai kuriuose šiauriniuose šalies rajonuose, bus įvestos beveik visoje šalyje ir palies 70 proc. gyventojų. Jos galios mažiausiai dvi savaites.

Kaip ir kitose šalyse, tokiose kaip Jungtinė Karalystė ar Prancūzija, suvaržymai Portugalijoje bus ne tokie griežti, kaip taikyti anksčiau šiais metais.

Jau beveik dvi savaites trijose šiaurinėse Portugalijos savivaldybėse taikomi suvaržymai nuo trečiadienio galios 121-ame iš 308-ių šalies administracinių vienetų ir paveiks apie 7,1 mln. žmonių (70 proc. populiacijos).

Žmonėms vis dar bus leidžiama vykti į darbą, jeigu jie neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu iš namų, taip pat vežti vaikus į mokyklą.

Parduotuvės negalės dirbti po 22 val., o įmonės turės taikyti lankstesnį darbo laiko režimą.

Portugalija, kurioje praėjusią savaitę pirmą kartą per parą buvo nustatyta daugiau kaip 4 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, pirmadienį pagerbė 2 544 koronaviruso aukas.