„Dalyvavo trys užpuolikai. Vienas jų detonavo savo sprogmenis [išpuolio] pradžioje, o du kitus nukovė saugumo pajėgos“, – naujienų agentūrai AFP sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Tariqas Arianas (Tarikas Arianas).

Talibanas pareiškė nesąs susijęs su išpuoliu Kabulo universitete, bet pastaraisiais metais kelis švietimo centrus ne kartą buvo atakavusios ekstremistų grupuotės, tokios kaip džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Kabulo policijos atstovas Ferdawsas Faramerzas (Ferdausas Faramerzas) sakė AFP, kad dauguma žuvusiųjų yra studentai.

Aukštojo švietimo ministerijos atstovas Hamidas Obaidi (Hamidas Obaidis) nurodė, kad ataka prasidėjo keliems vyriausybės pareigūnams atvykus į universiteto komplekse organizuotos Afganistano ir Irano knygų mugės atidarymo ceremoniją. Planuota, kad atidarymo ceremonijoje dalyvaus keli aukšto rango vyriausybės pareigūnai, įskaitant viceprezidentą Amrullah Salehą (Amrulą Salehą), kuris jau ne kartą buvo tapęs pasikėsinimų taikiniu.

Užpuolikams įsiveržus į universitetą šimtai žmonių bėgo šalin ir stengėsi ištrūkti iš komplekso ropšdamiesi per sienas, pasakojo įvykių liudininkai.

Afganistaniečių saugumo pajėgos apsupo teritoriją ir uždarė visas į universitetą vedančias gatves, sakė liudininkai ir vienas AFP korespondentas.

„Ataka baigėsi, bet, deja, 19 žmonių žuvo ir dar 22 buvo sužeisti“, – per „Twitter“ parašė T. Arianas.

Studentai pasakojo, kad pasigirdus šūviams kilo didelė sumaištis.

„Mokydamiesi auditorijose staiga išgirdome universitete šūvių papliūpas, – sakė 23 metų studentas Fraidoonas Ahmadi (Fraidunas Ahmadis). – Kai kurie universiteto studentai pabėgo... Padėtis chaotiška, tad studentai išsigandę.“

F. Ahmadi pridūrė, kad kartu su keliais kitais studentais buvo įstrigę ilgiau kaip dvi valandas, kol buvo išgelbėti.

„Buvom labai išsigandę ir galvojom, kad ši diena gali būti paskutinė mūsų gyvenime... Vaikinai ir merginos šaukė, meldėsi ir maldavo pagalbos“, – pasakojo jis.

„Man stinga žodžių nupasakoti, kaip likom gyvi per šiandienos ginkluotą išpuolį mūsų universitete“, – sakė F. Ahmadi ir pridūrė, kad vien Socialinių mokslų fakultete, kuriame jis studijuoja, mokosi apie 800 studentų.

Praeitą savaitę mažiausiai 24 žmonės žuvo per mirtininko sprogdintojo ataką viename švietimo centre Kabulo vakariniame rajone. Atsakomybę dėl šio išpuolio prisiėmė IS.

2018 metais kitam IS mirtininkui susisprogdinus prie Kabulo universiteto žuvo dešimtys žmonių, daugiausiai paauglių.

2016 metais kovotojams šturmuojant Amerikos universitetą Afganistane žuvo 16 žmonių.