Pagrindinis taifūno „Goni“ smūgis teko Katanduaneso salai ir kaimyninei Albajaus provincijai daugiausiai gyventojų turinčioje Lusono saloje. Audros, sekmadienį pasiekusios rytinę pakrantę, didžiausias nuolatinis vėjo greitis buvo 225 km per valandą.

„Goni“ slenkant per Lusono pietinę dalį smarkūs vėjai ir liūtys sugadino elektros linijų, sukėlė potvynių ir žemės nuošliaužų.

Virš sausumos audra susilpnėjo; ji aplenkė sostinę Manilą ir galiausiai pasiekė Pietų Kinijos jūrą.

„Esame pasibaisėję šio taifūno sukelto nuniokojimo daugelyje sričių, įskaitant Katanduaneso salą ir Albajų“, – sakoma Filipinų Raudonojo Kryžiaus vadovo Richardo Gordono (Ričardo Gordono) pranešime.

„Kai kuriose srityse iki 90 proc. namų buvo smarkiai apgadinti arba sugriauti. Šis Taifūnas smogė žmonių gyvenimui ir pragyvenimo šaltiniams, papildydamas nesiliaujančią COVID-19 [pandemijos] fizinę, emocinę ir ekonominę kainą“, – pridūrė jis.

Prieš atslenkant taifūnui apie 400 tūkst. žmonių evakavosi iš namų. Dauguma jų tebėra evakuacijos centruose, tarnyboms stengiantis labiausiai paveiktose teritorijose atkurti elektros tiekimą ir ryšius.

Albajaus provincijoje žuvo dešimt žmonių, bet provincijos atsako į ekstremalias situacijas tarnybos vadovas Cedricas Daepas (Sedrikas Daepas) sakė, kad išankstinių evakuacijų „būtų žuvę tūkstančiai“.

„Padaryta didžiulė žala infrastruktūrai ir būstams“, – nurodė jis.

„Daugelis žmonių alkani. Jie jau kentėjo dėl COVID-19, nes buvo netekę darbo ir turėjo persikelti. Kai kurie jų neturi net virtuvės rykų“, – pridūrė pareigūnas.

Didžiulė žala

Trys aukos žuvo palaidotos vulkaninių pelenų nuošliaužų, užgriuvusių daug namų dviejuose kaimuose šalia veikiančio Majono ugnikalnio. Dar trijų gyventojų tebeieškoma.

Ginobatano savivaldybės, kurioje yra šie kaimai, meras sakė vietos žiniasklaidai, kad apie 147 namai buvo užlieti purvo srautų ir dabar yra netinkami gyventi.

Prie „supertaifūnų“ kategorijos priskiriamas „Goni“ sausumą pasiekė Katanduanese, kur žuvo mažiausiai šeši žmonės. Remiantis tarnybų vertinimais, saloje didžioji dalis namų ir infrastruktūros buvo apgadinta arba sunaikinta.

„Mus tai smarkiai paveikė“, – per vyriausybės posėdį sakė provincijos gubernatorius Josephas Cua (Džozefas Kua).

„Goni“ kelyje atsidūrusiose teritorijose buvo sugriauta daugiau kaip 20 tūkst. namų, dar apie 55,5 tūkst. buvo apgadinti, sakoma Civilinės gynybos tarnybos pranešime. Taip pat buvo nuniokota daug žemės ūkio naudmenų.

Filipinuose kiekvienais metais siaučia vidutiniškai po 20 audrų ir taifūnų. Jie dažnai sunaikina pasėlių, namų ir infrastruktūros objektų, todėl milijonai žmonių metų metus nesugeba išbristi iš skurdo.

Pražūtingiausias buvo supertaifūnas „Haiyan“, 2013 metais sukėlęs didelių potvynių šalies vidurio regiono mieste Taklobane. Tąsyk žuvo arba dingo daugiau kaip 7,3 tūkst. žmonių.