Armėnija ir Azerbaidžanas jau kelis dešimtmečius negali išspręsti teritorinio ginčo dėl Kalnų Karabacho – etninių armėnų kontroliuojamo Azerbaidžano regiono, kuris atsiskyrė nuo Azerbaidžano per niokojantį karą, kilusį 10-ojo dešimtmečio pabaigoje, subyrėjus Sovietų Sąjungai. Šis konfliktas pareikalavo apie 30 tūkst. žmonių gyvybių.

Ilgai rusenęs konfliktas vėl užvirė rugsėjo 27 dieną, tarp šalių kilus įnirtingiems susirėmimams, kurie nesiliauja nepaisant tarptautinių pastangų įtikinti Baku ir Jerevaną susitarti dėl tvarių paliaubų.

Pastarosiomis dienomis susirėmimai suintensyvėjo, vėl raketomis ir sviediniais apšaudomos civilių gyvenamos teritorijos.

Šeštadienį Armėnų premjeras Nikolas Pašinianas šeštadienį oficialiai paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėti konsultacijas dėl pagalbos užtikrinant saugumą pagal abiejų šalių gynybos paktą.

Baku mieste priimdamas Turkijos užsienio reikalų ministrą Mevlutą Cavusoglu (Mevliutą Čavušohlu), I. Alijevas teigė, kad N. Pašiniano prašymas yra „pralaimėjimo pripažinimas“ ir kad sutartis neturi būti taikoma, kadangi Karabachas yra tarptautiniu mastu pripažintas Azerbaidžano dalimi.

„Azerbaidžanas vykdo karines operacijas savo teritorijoje ir neturi karinių planų dėl Armėnijos teritorijos“, – pacitavo I. Alijevo žodžius jo kanceliarija.

Šimtai žmonių žuvo nuo to laiko, kai rugsėjo 27 dieną prasidėjo naujos kovos.

Tarptautiniai mėginimai užtikrinti paliaubas ne kartą žlugo.

I. Alijevas teigė, kad jo šalis sutiks su paliaubomis tik tuo atveju, jei armėnų separatistai nutrauks mėginimus susigrąžinti neseniai Azerbaidžano pajėgų atsiimtą teritoriją.

„Tai yra pagrindinė tolesnių kovų priežastis“, – pareiškė jis.

M. Cavusoglu pakartojo, jog Ankara remia Azerbaidžaną ir teigė, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas jam yra pasakęs, jog yra „nepriimtina“ palikti Azerbaidžaną be pagalbos.

Kovos tęsėsi ir naktį iš šeštadienio į sekmadienį bei sekmadienio rytą, pranešė konflikto šalys.

Kalnų Karabacho separatistų vadovybė apkaltino Azerbaidžaną puolant civilių gyvenvietes, įskaitant strateginį Šušos miestą.

„Ryte priešo pajėgos atnaujino puolimo veiksmus“, – pranešė Kalnų Karabacho armija.

Azerbaidžano gynybos ministerija savo ruožtu apkaltino Armėnijos pajėgas šeštadienį ir naktį į sekmadienį apšaudžius Azerbaidžano kariuomenę ir civilių gyvenvietes.

Pranešama, kad abiejų pusių nuostoliai siekė daugiau nei 1 200 žmonių, tačiau manoma, kad žuvusiųjų skaičius yra gerokai didesnis.