Moldovoje, kuri yra įsispraudusi tarp Ukrainos ir NATO narės Rumunijos, vyrauja dvi priešingos stovyklos: pritariančiųjų glaudesniems ryšiams su Europos Sąjunga (ES) ir visų pirma Rumunija, ir besikabinančiųjų į sovietinių laikų santykius su Maskva.

Naujos ketverių metų kadencijos siekiantis dabartinis promaskvietiškas Moldovos prezidentas Igoris Dodonas tvirtina, kad jo politiškai nestabili šalis yra pavargusi nuo neramumų, ir ragina balsuoti už „taiką, stabilumą ir plėtrą“.

„Gana peštynių ir konfliktų!“ – pareiškė jis prieš rinkimus.

45 metų I. Dodonas į valdžią atėjo 2016 metais, įveikęs savo provakarietišką varžovę Maią Sandu (Mają Sandu), kuri nori, kad Moldova prisijungtų prie Europos Sąjungos, ir tikisi vėl ją nugalėti.

M. Sandu yra centro dešiniųjų opozicijos 48 metų kandidatė, kuri 2019 metų birželio–lapkričio mėnesiais vadovavo vyriausybei.

Pagrindinė I. Dodono varžovė yra pažadėjusi siekti integracijos su ES ir kurti daugiau darbo vietų, kad būtų galima sustabdyti masinę darbo jėgos emigraciją.

Daugelis rinkėjų sako, jog yra pavargę nuo politikų ginčų ir tiesiog nori geresnio gyvenimo.

„Norime geresnių gyvenimo sąlygų, mokyklų vaikams ir visų pirma taikos“, – pareiškė Marinas Ioanas, pensininkas iš Sorokos miesto šalies šiaurės rytuose.

Ekspertai prognozuoja, jog lapkričio 15 dieną įvyks antrasis rinkimų turas, nes sekmadienį nei I. Dodonas, nei M. Sandu nesurinks reikiamos daugumos balsų.

Be šių dviejų politikų, dėl prezidento posto varžysis dar šeši kandidatai.

Balsavimo apylinkės duris atvers 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir bus uždarytos po 14 valandų. Pirmųjų rezultatų tikimasi sulaukti pernakt.