L.Kaczynskis ir valdančioji konservatyviųjų partija "Įstatymas ir teisingumas", kurią jis padėjo įsteigti, šią savaitę paragino opoziciją pusę metų remti mažumos vyriausybę dėl 2006 metų biudžeto ir kitų "būtinų" įstatymų projektų ir nurodė, kad priešingu atveju kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje teks surengti naujus rinkimus.

Tačiau analitikai nurodo, kad pasiūlymai dėl susitarimo ir derybų su verslą remiančiais centristais ir reformų priešininkais gali būti tik dar vienas konservatyviųjų manevras siekiant nusikratyti atsakomybės už tai, kad lenkai į rinkimų apylinkes turėtų eiti jau ketvirtą kartą per pusę metų.

Visuomenės apklausos rodo, kad "Įstatymas ir teisingumas" laimėtų naujus rinkimus ir net pagerintų savo pozicijas.

Vertybinių popierių biržos, kurios palankiausiai vertintų susitarimą dėl koalicijos su centristais, šią savaitę buvo sutrikdytos, nes pradėta nuogąstauti, kad dėl naujų rinkimų užsitęstų politikos vakuumas, trukdantis vykdyti ekonomikos reformas.

L.Kaczynskis ketvirtadienį vakare susitiko su didžiausios opozicinės partijos - verslą remiančios Pilietinės platformos - atstovais, o penktadienį pratęsė derybas su jos lyderiu Donaldu Tusku. Vėliau prezidentas susitiks su protekcionizmo šalininkės Valstiečių sąjungos, ultrakatalikiškos Lenkijos šeimų lygos ir populistinės "Savigynos" lyderiais.

"Pasakiau prezidentui, kad pasikliausiu jo pasiūlymu dėl "Įstatymo ir teisingumo" ir Pilietinės platformos protingo susitarimo, jei toks atsirastų", - ketvirtadienį vakare privačiai televizijai "Polsat" sakė D.Tuskas.

Tačiau konservatyviųjų premjeras Kazimierzas Marcinkiewiczius leido suprasti, kad šių partijų tarpusavio santykiai yra šalti, ir Pilietinę platformą pavadino "destruktyviausia grupe parlamente".