A. Lukašenka viešai perspėjo protestų dalyvius, kad atsakas į jų veiksmus bus žiauri jėgos struktūrų reakcija, nes „jiems nėra, kur trauktis“.

„Tie, kurie šiandien stovi ant geležinkelio bėgių, tie, kurie ant elektros tiekimo linijų kabina fašistinius ženklus, trumpiau tariant, tie, kurie šiandien bando sunaikinti, destabilizuoti šalies infrastruktūrą, privalo žinoti: nuo šiandien, tai ypač aktualu tiems, kurie slepiasi butuose, mes įkaitais nieko neimsime“, – per susitikimą su vidaus reikalų ministerijos atstovas penktadienį aiškino A. Lukašenka, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra BELTA.

„Jeigu kas nors bent pirštu palies karį (jau sakiau tai generolams), iš ten turės išeiti mažiausiai be rankų. Sakau tai viešai, kad visi gerai suprastų mūsų ryžtą. Toliau – viskas. Neturime, kur trauktis, o ir trauktis nesiruošiame. Kas pasirengę – veiksime“, – kalbėjo A. Lukašenka.

„Mes kantrūs, iš karto sakiau: yra raudonos linijos. Neduok Dieve, kas nors jas kirs. O jau kirto visomis įmanomomis kryptimis“, – pareiškė A. Lukašenka.

Anot Baltarusijos prezidento, nesankcionuotų akcijų organizatoriai ir dalyviai „jau pagal planą perėjo septynis ar aštuonis spalvotųjų revoliucijų punktus ir priartėjo prie paskutinio, kurį būtų galima įvardyti kaip radikalizaciją“.

A. Lukašenka teigia, kad būtina reaguoti „gražiai, kad niekas neturėtų prie ko prikibti“: „Mes šiandien gyvename ne vakuume. Tai ne praeito amžiaus vidurys. Laikai pasikeitė, jūs puikiai tai žinote ir matote. Ir nugalės tas, kas turės geležinę valią ir kantrybės“, – tikino tariamas Baltarusijos lyderis.

„Jūsų sapnuose!“

A. Lukašenka ignoravo jam paskelbtą ultimatumą ir pradėjo pertvarkymą saugumo struktūrose, pareikšdamas, kad atsistatydins „jūsų sapnuose!“

„Prezidentas niekada niekur nebėgo ir neplanuoja bėgti“, – sakėj jis.

A. Lukašenka taip pat pasiūlė iš buvusių kariškių suformuoti savanorių būrius tvarkai užtikrinti ir aprūpinti juos ginklais.

„Jie gali labai mums padėti“, – pareiškė jis.

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Ketvirtadienį A. Lukašenka paskyrė naują vidaus reikalų ministrą ir apribojo įvažiavimą per sienos perėjas iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Ukrainos, savo sprendimą motyvuodamas koronaviruso pandemija.

Penktadienį autoritarinis prezidentas taip pat paskyrė naują Minsko milicijos viršininką.

Susitikime su naujuoju vidaus reikalų ministru Ivanu Kubrakovu ir sostinės milicijos viršininku Michailu Hrybu A. Lukašenka sakė, kad nuo jų darbo efektyvumo priklauso Baltarusijos „stabilumas ir gerovė“.

45 metų I. Kubrakovas ministro poste pakeitė Juryjų Karajevą, vadovavusį brutaliems jėgos struktūrų veiksmams prieš protestuotojus. Malšinant protestus žuvo keli žmonės, tūkstančiai buvo areštuoti.

Ketvirtadienį buvusi A. Lukašenkos varžovė rinkimuose Svetlana Cichanouskaja – politikos naujokė, įsitraukusi į rinkimų kovą po to, kai jos vyrui, populiariam tinklaraštininkui buvo uždrausta užregistruoti savo kandidatūrą ir jis buvo suimtas, pareiškė, jog pertvarka rodo, kad A. Lukašenkos „valdžia silpnėja“.

„Jis daro šiuos nenuoseklius sprendimus, nes yra apimtas panikos“, – sakė šiuo metu Lietuvoje esanti S. Cichanouskaja savo „Telegram“ kanale.

Dešimtys tūkstančių baltarusių kiekvieną sekmadienį išeina į gatves protestuoti prieš A. Lukašenkos valdymą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Anksčiau S. Cichanouskaja paskelbė „ultimatumą“, ragindama nuo spalio 26 dienos pradėti „visuotinį streiką“, jeigu A. Lukašenka nepatenkins protestuotojų reikalavimų.

Pirmadienį opozicijai paskelbus streiką, valdžia sulaikė beveik 600 žmonių.

Ekspertai sako, kad Baltarusija yra atsidūrusi aklavietėje, Maskvos palaikomam A. Lukašenkai atsisakant atsistatydinti, o opozicijai nerandant būdų priversti jį pasitraukti.