„Ankstesniame Europos Vadovų Tarybos susitikime šalių narių lyderiai sutarė sustiprinti bendrą atsaką į antrąją koronaviruso bangą. Kad sėkmingai užkardytume pandemijos plitimą, turime priimti ir įgyvendinti ryžtingus sprendimus, apie juos tinkamai informuoti visuomenę ir dalytis gerąja praktika. Artimiausiu metu itin svarbu bus visoms šalims, taip pat ir Lietuvai, parengti nacionalines testavimo ir vakcinavimo strategijas, paremtas Europos Komisijos rekomendacijomis“, – teigė prezidentas.

Šalies vadovas, kaip teigiama Prezidentūros pranešime, pritarė Europos Komisijos pateiktam pandemijos suvaldymo planui ir sprendimui skirti 100 mln. eurų spartiesiems COVID-19 testams. Prezidentas priminė, kad Lietuva jau vadovaujasi dalimi EK plane nurodytų priemonių: bendrosiomis rekomendacijomis dėl piliečių judėjimo tiek ES, tiek nacionaliniu lygmeniu, taip pat praktika regionus skirstyti pagal pandemijos plitimo mastą, kad identifikuoti pandemijos židiniai būtų nedelsiant lokaliai suvaldyti.

Prezidentas iškėlė klausimą dėl apsaugos ir testavimo priemonių aprūpinimo šalyse narėse, pažymėdamas jų efektyvaus tiekimo ES mastu užtikrinimo svarbą. Taip pat šalies vadovas atkreipė dėmesį į tai, kad visoje ES būtų užtikrintas testų abipusio pripažinimo principo įgyvendinimas.

Prezidentas informavo, kad Lietuva kartu su kitomis šalimis narėmis įsigytų tokį koronaviruso vakcinos kiekį, kurio pakaktų paskiepyti mažiausiai 70 procentų šalies piliečių. Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad svarbu užtikrinti vakcinos prieinamumą ir ES kaimynystės šalims, ypatingą dėmesį skiriant Rytų partnerystės valstybėms.