Praeitą savaitę maždaug šimtui žmonių buvo liepta izoliuotis, nes jie galėjo užsikrėsti nuo užsienyje viešėjusio Grenlandijos gyventojo. Privalomo karantino laikotarpiu tas žmogus artimai bendravo su giminaičiais.

Kai kurių iš jų testų rezultatai – neigiami, ir tai reiškia, kad žmonėms, su kuriais jie bendravo, įskaitant septynis nacionalinės asamblėjos finansų komiteto narius, jokio pavojaus negresia, rašoma portale arctictoday.com.

Nors protrūkio baimė ir sumažėjo, už visuomenės sveikatą atsakingi pareigūnai būgštauja, kad Europoje kilusi antroji pandemijos banga gali pasiekti ir Grenlandiją. Sveikatos sektoriaus vadovai pripažįsta, kad išvengti naujų atvejų gali būti neįmanoma, todėl pasiūlė uždaryti sienas su visomis valstybėmis, išskyrus Daniją, be to, kreipėsi į vietos gyventojus su prašymu nevykti į užsienį.

Taip siekiama sumažinti Grenlandijos sveikatos tarnybų perkrovos riziką.

Kurį laiką į Grenlandiją daugiausia atvykdavo nebent iš užsienio sugrįžtantys vietos gyventojai. Per pandemiją buvo primygtinai rekomenduojama susilaikyti nuo kelionių į užsienį, bet praeitą savaitę Grenlandijos ministras pirmininkas Kimas Kielsenas paminėjo, kad Europos nesugebėjimas suvaldyti naujo protrūkio turėtų tapti įspėjimu Grenlandijai.

„Ypač primygtinai raginu žmones nevykti už Grenlandijos ribų. COVID-19 čia gali patekti tik iš užsienio. Jei taip atsitiktų, virusas imtų plisti tarp vietinių“, – sakė K. Kielsenas.

Sveikatos institucijų vadovai išreiškė mintį, kad visi skrydžiai į salą turėtų būti organizuojami per Daniją, nes taip, esą, pavyktų maksimaliai užsitikrinti, kad Grenlandijos nepasieks COVID-19 sergantys asmenys.

Vienintelė kita šalis, iš kurios vykdomi reguliarūs skrydžiai į Grenlandiją, yra Islandija, bet dėl koronaviruso sukeltos pandemijos beveik visi reisai buvo atšaukti.

Pagal šiuo metu galiojančias taisykles trimis savaitiniais nacionalinės aviakompanijos „Air Greenland“ organizuojamais reisais iš Kopenhagos į Kangerlusuaką skrendantys keleiviai turi pasitikrinti dėl COVID-19 ne daugiau kaip prieš penkias dienas iki išvykimo ir pateikti neigiamo testo rezultato įrodymą.

Atvykę į Grenlandiją, žmonės privalo izoliuotis ir laikytis karantino 14 dienų arba kol pateiks antrą neigiamą rezultatą, atlikę testą praėjus ne mažiau kaip penkioms dienoms po išsilaipinimo datos.

Sveikatos sektoriaus vadovai šį pavasarį įvestą sistemą laiko patikima, veiksmingai apsaugojusia nuo protrūkio, kai kilo pirmoji banga. Vasarą apribojimai buvo ganėtinai sušvelninti, tačiau dabar, kai infekuotųjų skaičius Europoje auga, vėl sugrąžinti į pirminį griežtumo lygį.

Dėl šio sprendimo į Grenlandiją neturėjo galimybės atvykti COVID-19 užsikrėtę asmenys, įsitikinęs sveiktos departamento vadovas Henrikas L. Hansenas.

„Tendencija verčia sunerimti, – pareiškė jis visiškai neseniai. – Spartus viruso plitimas Grenlandijoje gali sukelti tikrą katastrofą.“

Apsaugoti Grenlandiją nuo COVID-19 iš esmės pasisekė todėl, kad Danija ir Grenlandija turi bendrą policiją, o „Air Greenland“ pareikalavo, kad visi keleiviai pateiktų neigiamo testo rezultato įrodymus, nurodė H. L. Hansenas.

Nuo pandemijos pradžios Grenlandijoje užfiksuota vos 17 koronaviruso atvejų.

Iš viso Grenlandijoje gyvena daugiau nei 56 tūkst. gyventojų.

Jeigu pacientų, kuriems reikalinga intensyvi terapija, skaičius viršytų Grenlandijos pajėgumus, pacientus gali tekti skraidinti į už 3500 km esančias Danijos ligonines, mat Grenlandijos gyventojai tebėra Danijos piliečiai.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, pirmadienį Danijoje įsigaliojo nauji ribojimai. Dabar vienoje vietoje negali būriuotis daugiau kaip 10 žmonių. Nuo ketvirtadienio kaukės privalomos ne tik viešajame transporte, bet ir prekybos centruose.