„Atsižvelgdama į jo šiandien išsakytus komentarus ir nesugebėjimą jų vėliau atsiimti, Leiboristų partija įšaldė Jeremy Corbyno narystę, kol bus atliktas tyrimas“, – sakoma partijos pranešime.

Anksčiau ketvirtadienį paskelbtoje Lygybės ir žmogaus teisių komisijos (EHRC) ataskaitoje sakoma, kad vadovaujant kairiųjų pažiūrų J. Corbynui buvusi partijos vadovybės komanda neteikdavo pakankamos reikšmės partiečių žydų skundams, menkindavo ar ignoruodavo juos ir netgi kartais aktyviai įsikišdavo, kad paremtų pasirinktus šalininkus.

Vienas pirmųjų balandį J. Corbyną pakeitusio Keiro Starmerio veiksmų buvo atsiprašymas Britanijos žydų bendruomenei. Naujasis leiboristų lyderis taip pat pažadėjo sutikti su EHRC dvejų metų tyrimo išvadomis, kad ir kokios jos būtų.

Ketvirtadienį pasirodžius ataskaitai K. Starmeris vėl atsiprašė, sakė visiškai priimantis ataskaitą ir pažadėjo tuojau pat įgyvendinti EHRC rekomendacijas.

„Tai gėdos diena Leiboristų partijai. Mes nuvylėme žydus, savo narius, savo šalininkus ir britų visuomenę“, – pridūrė jis.

„Mūsų tyrimas akcentavo daugelį sričių, kuriose [leiboristų] metodai ir lyderystė stabdant antisemitizmą buvo nepakankami“, – pristatydama 129 puslapių ataskaitą sakė EHRC laikinoji vadovė Caroline Waters.

„Tai nedovanotina ir, regis, buvo nepakankamo noro stabdyti antisemitizmą, o ne negalėjimo tai padaryti rezultatas“, – sakė ji.

Pasak komisijos, vadovaujant J. Corbynui leiboristai tris kartus pažeidė Britanijos 2010 metų Lygybės įstatymą tuo, kad politiškai kišosi į skundus, neužtikrino adekvataus parengimo tiems, kas dirbo su antisemitizmo bylomis, ir puldinėjo skundų pateikėjus.

Tačiau EHRC nepradėjo teisinių procedūrų, tik nurodė Leiboristų partijai iki gruodžio 10-osios parengti veiksmų planą trūkumams ištaisyti.

Tuo metu J. Corbynas atsakydamas pareiškė, kad antisemitizmas yra „absoliučiai pasibaisėtinas“ reiškinys, ir tvirtino, kad jo komanda nuo 2018 metų inicijavo vidinius pokučius, kad išspręstų šią problemą.

Tačiau jis pridūrė „nepriimą sitų [EHRC] išvadų“.

„Vienas antisemitas yra vienu antisemitu per daug, bet problemos mastas taip pat buvo dramatiškai išpūstas dėl politinių priežasčių – mūsų oponentų partijoje ir už jos ribų, taip pat didžiosios žiniasklaidos dalies“, – pridūrė jis.

J. Corbyno socialistinės pažiūros pritraukė tūkstančius naujų narių, bet jo komanda buvo kaltinama neveiklumu dėl antisemitinio elgesio incidentų.

Jis inicijavo vadovybės rinkimus, kai leiboristai patyrė skaudų pralaimėjimą per visuotinius rinkimus pernai gruodį, sugrąžinusius ministro pirmininko Boriso Johnsono konservatoriams daugumą parlamente.