„Permainos jėgos struktūrų bloke, kurių niekas nesitikėjo! Ir trys nauji padėjėjai!“ – buvo rašoma su A. Lukašenka siejamame „Telegram“ kanale „Pul pergovo“.

„Mano sumanymas buvo sukurti patirties, ištikimybės, patriotizmo ir talento mišinį. Ir labai tikiuosi, kad jums seksis dirbti šį darbą“, – susitikęs su I. Kubrakovu kalbėjo A. Lukašenka.

„Nagrinėjau, konsultavausi ir iš dešimties pasiūlytų kandidatų pasirinkau Ivaną Kubrakovą. Visų pirma, Minske situacija yra daugiau ar mažiau sudėtinga, ją reikės išspręsti, tu pats supranti. Žinoma, spręsi ne vienas, ten bus Minsko miesto vykdomojo komiteto Vidaus reikalų vyriausiosios valdybos vadovas, kuriam tu tikrai nemaišysi dirbti, nes pats dar visai neseniai užėmei jo pareigas. Kita vertus, turi patirties. Jeigu naujajam vadovui jos prireiks, patirtį perduosi“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Pasak jo, I. Kubrakovas gerai pažįsta Aliaksandrą Barsukovą, kuris ėjo vidaus reikalų ministro pavaduotojo pareigas, o šiandien buvo paskirtas prezidento padėjėju Minske.

„Jo (padėjėjo Minske – „Belta“ past.) užduotis – dirbti palaikant ryšį ir niekam netrukdyti. Tu žinai, kad jis patyręs, darbui atsidavęs žmogus. Susidarys kumštis žmonių, gerai suprantančių vienas kitą“, – pažymėjo A. Lukašenka.

Ivanas Kubrakovas

Trečią mėnesį besitęsiant taikiems protestams, I. Kubrakovas ne kartą gynė brutalius Minsko milicijos veiksmus. Kaip rašo RBC, spalio 15 d. televizijos kanalo ONT eteryje jis kalbėjo esą teisėsaugos institucijos nepritaria smurtui, o jų užduotis – sustabdyti neteisėtus veiksmus.

I. Kubrakovas nurodė, jog milicininkai neturės pagrindo naudoti specialiąsias priemones, kai piliečiai nustos eiti į gatves ir pažeidinėti įstatymus.

Spalio 25 d. jis pareiškė, kad į Minską atvažiavo „agresyviai nusiteikusių protestuotojų“, kurie pamėgino užimti centrinį miesto prospektą su visomis aikštėmis, tačiau milicija jiems sutrukdė tai padaryti.

Ivanas Kubrakovas, Aliaksandras Lukašenka

Mėnesio pradžioje Minsko OMON’o vadas Dmitrijus Balaba, komentuodamas protestus sostinėje, pareiškė, kad I. Kubrakovas suvaidino „milžinišką vaidmenį apsaugant liaudį“.

„Tik dėl tinkamai paskirstytų pajėgų ir išteklių buvo užtikrintas sostinės gyventojų ir svečių, įskaitant nesankcionuotų protestų dalyvius, saugumas“, – sakė jis.

Būtent I. Kubrakovas 2012-aisiais, tada būdamas majoru, ką tik paskirto vidaus reikalų ministro Igorio Šunevičio surengto posėdžio metu pateikė pasiūlymą sugrąžinti milicijos specialiosios paskirties daliniams pavadinimą OMON, skelbia telegraf.by.

Galiausiai būtent I. Kubrakovas su karininkų komanda pradėjo ruošti OMON pertvarkymo planą, įskaitant uniformos, technikos, ginkluotės ir taktinių schemų tobulinimą, pranešė agentūra „Minsk-Novosti“.

Taip pat I. Kubrakovas pasiūlė įkurti OMON kovinės paskirties būrį, kuris, esant reikalui, atliktų kovos su terorizmu padalinio funkciją, kol atvyks pagrindinės pajėgos.

Pranešama, kad ketvirtadienį A. Lukašenka taip pat atleido iš pareigų Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretorių Valeryjų Vakulčyką ir vidaus reikalų ministro pavaduotoją A. Barsukovą.

„Vakulčykas paskirtas Baltarusijos prezidento padėjėju-inspektoriumi Bresto srityje. Karajevas paskirtas į atitinkamą postą Gardino srityje, o Barsukovas – Minske“, – pranešė BelTA.

Juryjus Karaevas

Lukašenka paliepė atkurti tvarką Baltarusijos regionuose pasitelkiant kariuomenę

A. Lukašenka, ketvirtadienį pakeitęs keletą šalies saugumo tarnybų vadovų, įskaitant vidaus reikalų ministrą, pareiškė, kad yra pasiruošęs pasiųsti kariuomenę malšinti masinių opozicijos šalininkų protestų, krečiančių šalį po rugpjūtį įvykusių ginčijamų valstybės vadovo rinkimų.

Skirdamas pareigūnus į naujas pareigas A. Lukašenka sakė, kad V. Vakulčykas, J. Karajevas ir A. Barsukovas „vyksta ne tik į labai pavojingus, bet ir itin svarbius mūsų šalies rajonus“ ir kad jiems naujas pareigas padės vykdyti kariuomenė.

„Desanto šturmo brigada Breste į tai orientuota pagal įstatymą. Ir didžiulė motošaulių brigada dislokuota Gardine. Tai parama jums ir jėgos struktūrų pareigūnams, vietos gubernatoriams – jėgos dedamoji. Tai atvirai sakau ir neslepiu. Visi turite tai suprasti“, – kalbėjo prezidentas.

A. Lukašenka pareiškė, kad naujai paskirti pareigūnai turės „užtikrinti visuomenės saugumą“.

„Tai labai svarbu jums kaip kariškiams – tvarka srityse“, – A. Lukašenkos žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Ir jeigu jus reikės paremti ginkluotosiomis pajėgomis – mes tai padarysime. Tai patenka į mano kompetenciją“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Jis taip pat įpareigojo savo naujuosius padėjėjus bendradarbiauti su Gynybos ir Vidaus reikalų ministerijomis bei Valstybės saugumo komitetu (KGB).

Ragina kurti liaudies draugoves

A. Lukašenkos nuomone, šalyje būtina stiprinti liaudies draugovių darbą, kad jos „išsijudintų“ ir užtikrintų „savo namų“ apsaugą.

„Mums reikia liaudies draugovių darbą padaryti neformalų. Jos pradėjo dirbti, bet dar visiškai neatsiskleidė“, – ketvirtadienį skirdamas naujus padėjėjus Gardino, Bresto srityse ir Minske sakė A. Lukašenka. Jį citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Kaip pavyzdį jis pateikė padėtį Kirgizijoje, kurią po šio mėnesio pradžioje įvykusių ginčijamų rinkimų apėmė dideli neramumai.

„Matėte, kaip buvo Kirgizijoje: visiškas chaosas, visi jėgos struktūrų žmonės išsibėgiojo, neliko kam ginti šalies. Kas prisiėmė atsakomybę? Liaudies draugovės. Jos patraukė išsibėgiojusius milicininkus, patraukė savęs link specialiąsias tarnybas ir kariškius. Ir sukūrė galingas liaudies draugoves. Ir per kelias paras užgesino visus gaisrus“, – sakė A. Lukašenka.

Todėl, pasak jo, „liaudies draugovės turi dirbti“.

A. Lukašenka pasiūlė pritraukti į mobilius būrius buvusius kariškius.

„Pažiūrėkite, kiek kreipėsi tų buvusių kariškių, „afganų“ [Sovietų Sąjungos karo Afganistane dalyvių]... Kodėl nepasitelkus mums, įskaitant apginklavimą, šiuose skrajojančiuose būriuose buvusių kariškių? Jie gali mums labai padėti. Ir reikia, jog kiekvienas žmogus pajustų, kad gina savo šeimą ir savo žemę“, – pridūrė A. Lukašenka.

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Anksčiau buvusi kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja paskelbė „ultimatumą“, ragindama nuo spalio 26 dienos pradėti „visuotinį streiką“, jeigu A. Lukašenka nepatenkins protestuotojų reikalavimų.

Didžiausios demonstracijos paprastai vyksta sekmadieniais. Per jas vien sostinėje Minske į gatves išeina šimtai tūkstančių žmonių.