Prancūzijos žiniasklaida praneša, kad išpuolis įvyko netoli vienos bažnyčios.


Leidinys „Nice-Matin“ pranešė, kad Nicos policijos pareigūnai sulaikė asmenį, ketvirtadienio rytą miesto bažnyčioje užpuolusį žmones.


Nicos meras Christian Estrosi socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Iš visko sprendžiant, tai teroro aktas“.

Įvykio vieta aptverta policijos.

Nicos miesto meras Christianas Estrosi tviteryje skelbė, kad išpuolis įvykdytas Notre-Dame bazilikoje arba šalia jos, o užpuolikas sulaikytas.

Meras žurnalistams sakė, kad užpuolikas, kurį netrukus po išpuolio sulaikė policija, vis kartojo žodžius „Allahu Akbar“. Jis pridūrė, kad Prancūzijos prezidentas Emmanulis Macronas netrukus atvyks į Nicą.

„Galiu patvirtinti, kad viskas leidžia mums manyti, jog Notre-Dame bazilikoje buvo įvykdytas teroro aktas“, – rašė meras.

Prancūzijos kovos su terorizmu prokurorai praneša pradėję tyrimą dėl nužudymo. Pareigūnai neatmeta, jog tai buvo teroro aktas.

Išpuolis surengtas 9 valandą vietos laiku (10 valandą Lietuvos laiku). Po 10 minučių užpuolikas buvo sulaikytas. Jis sužeistas.

Policijos atstovė spaudai Florence Gavello teigė, kad padėtis dabar jau kontroliuojama, tačiau Prancūzijos vidaus reikalų ministerija vis dėlto paragino žmones vengti šios incidento vietos Nicos centre.

Policijos šaltinis skelbia, kad moteriai buvo nupjauta galva. Prancūzijos politikė Marine Le Pen taip pat užsiminė, kad per išpuolį vienai aukai tikrai nupjauta galva.

Tai jau ne pirma tokia tragedija Prancūzijoje pastaruoju metu. Prieš mažiau nei mėnesį Paryžiuje čečėnų kilmės jaunuolis nupjovė galvą vidurinės mokyklos mokytojui Samueliui Paty. Užpuolikas aiškino, kad mokytoją taip norėjęs nubausti už tai, kad šis mokiniams per pilietinio ugdymo pamokas rodė pranašą Mahometą pašiepiančias karikatūras.

Kol kas neaišku, koks buvo nusikaltimo Nicoje motyvas, ir ar jis kaip nors susijęs su karikatūromis, kurias musulmonai smerkia kaip įžeidžiančias.

Nuo tada, kai buvo siaubingai nužudytas S. Paty, Prancūzijos pareigūnai, remiami paprastų žmonių, nusprendė ir toliau viešinti karikatūras ir taip išreikšti solidarumą su nužudytu pedagogu.

Toks elgesys kaip reikiant papiktino musulmonų pasaulį, kai kurios šalys kaltina šalies prezidentą Emmanuelį Macroną vykdant prieš islamą nukreiptą kampaniją.

Spalio 16 dieną Paryžiaus priemiestyje Konflan Sent Honorine jaunas čečėnas Abdullakh Anzorovas nupjovė galvą istorijos, geografijos ir pilietinio ugdymo mokytojui Samueliui Paty.

Kelios dienos iki nužudymo S. Paty savo mokiniams kaip saviraiškos laisvės pavyzdį rodė pranašą Muhammadą vaizduojančias karikatūras. Tai išprovokavo pasipiktinimo bangą tarp vietos islamistų.

Mokytoją nužudęs 18-metis čečėnų kilmės imigrantas iš Rusijos Abdullakh Anzorovas netrukus po išpuolio buvo nušautas policijos.

Nuo 2015 metų sausio kruvinos atakos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Prancūzijoje galioja aukšto laipsnio parengtis dėl galimų teroristinių išpuolių. Šiuo metu Paryžiuje vyksta 2015-ųjų atakos vykdytojo įtariamų bendrininkų teismas.

Nuo 2015 metų per džihadistų išpuolius Prancūzijos teritorijoje, kuriuos dažnai įvykdo vadinamieji vieniši vilkai, jau žuvo daugiau kaip 250 žmonių.

Po ketvirtadienio atakos parlamentarai tylos minute pagerbė jos aukas, o premjeras Jeanas Castexas ir kiti ministrai išvyko į skubiai surengtą susitikimą su E. Macronu.

A. Merkel reiškia solidarumą su Prancūzija

Vokietija reiškia solidarumą su Prancūzija po brutalaus išpuolio Nicoje, kur peiliu ginkluotas vyras nužudė tris žmones, teigia kanclerė Angela Merkel.

„Esu giliai sukrėsta brutalių žmogžudysčių bažnyčioje Nicoje. Užjaučiu visus nužudytųjų ir sužeistųjų artimuosius. Vokietija palaiko Prancūziją šiuo sunkiu metu“, – A. Merkel žodžius citavo jos atstovas Steffenas Seibertas.

Italija smerkia išpuolį Nicoje

Italijos premjeras Giuseppė Contė pasmerkė „niekšišką išpuolį“ Prancūzijos Nicos miesto bazilikoje, per kurį ketvirtadienio rytą žuvo trys žmonės.

„Bailus išpuolis nesudrebins bendro fronto, ginančio laisvės ir taikos vertybes. Mūsų įsitikinimai yra stipresni už fanatizmą, neapykantą ir terorą“, – tviteryje rašė Italijos premjeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (743)