Konservatorius Lee Myung-bakas, prezidento poste dirbęs 2008–2013 metais, buvo paleistas už užstatą laisvėje laukti teismo sprendimo.

Teismui skelbiant nutartį, eksprezidento salėje nebuvo. Tačiau žiniasklaida pranešė, kad į Lee Myung-bako namus Seule atvyko policijos pareigūnai, kuriems buvo nurodyta grąžinti jį į kalėjimą.

Aukščiausiojo Teismo nutartis neskundžiama. Turint galvoje, kad Lee Myung-bakui yra 78 metai, jis tikriausiai nebeišeis į laisvę, nebent sulauktų prezidento malonės.

Visi keturi tebegyvi Pietų Korėjos eksprezidentai yra arba už grotų, arba jau atlikę jiems skirtas laisvės atėmimo bausmes. Daugeliu atveju tyrimai eksprezidentų atžvilgiu buvo pradėti pareigas pradėjus eiti jų įpėdiniams, kurie buvo jų politiniai varžovai.

2018 metų pabaigoje Lee Myung-bakas pirmą kartą buvo nuteistas už viešųjų lėšų pasisavinimą bei kyšių priėmimą ir įkalintas. Vėliau apeliacinis teismas padidino jam skirtą laisvės atėmimo bausmę iki 17 metų, tačiau paleido į laisvę už užstatą, kol Aukščiausiasis Teismas išnagrinės naują apeliacinį skundą.

Ketvirtadienį Aukščiausiasis Teismas patvirtino apkaltinamąjį nuosprendį Lee Myung-bakui už 25,2 mlrd. vonų (18,8 mln. eurų) viešųjų lėšų pasisavinimą ir kyšių, kurių bendra suma siekia 9,4 mlrd. vonų (7 mln. eurų), priėmimą, ir paliko galioti jam skirtą 17 metų laisvės atėmimo bausmę.

Eksprezidentui taip pat skirta 13 mlrd. vonų (9,77 mln. eurų) bauda, be to, nurodyta iš jo konfiskuoti 5,7 mlrd. vonų (4,3 mln. eurų) turto.

„Apeliacinio teismo nutartyje dėl kyšininkavimo ir viešųjų lėšų pasisavinimo nebuvo klaidingos teisinės argumentacijos“, – nurodė Aukščiausiasis Teismas.

Lee Myung-bako įpėdinė konservatorė Park Geun-hye šiuo metu atlieka 20 metų laisvės atėmimo bausmę už kyšininkavimą ir piktnaudžiavimą įgaliojimais.

Park Geun-hye, pirmoji Pietų Korėjos prezidento postą užėmusi moteris, 2017 metais buvo pašalinta iš pareigų per apkaltą, surengtą po visuomenės protestų bangos, kurią išprovokavo įtarimai, kad šalies vadovė ir jos artima patikėtinė mainais į politinį prielankumą ėmė kyšius iš didžiųjų šalies bendrovių.

Kitas buvęs valstybės vadovas, liberalas Roh Moo-hyunas, pasitraukė iš gyvenimo po to, kai buvo apklaustas vykdant su jo šeima susijusį korupcijos tyrimą. Šis tyrimas vyko, kai prezidento pareigas ėjo Lee Myung-bakas.

Roh Moo-hyunas buvo dabartinio prezidento Moon Jae-ino politinis mentorius. Roh Moo-hyunui einant valstybės vadovo pareigas, Moon Jae-inas dirbo prezidentūroje, o vienus metus užėmė prezidento administracijos vadovo postą.