Taivane tai jau antras aukų pareikalavęs orlaivių sudužimas per tris mėnesius.

29 metų pilotas Chu Kuang-mengas netrukus po F-5E pakilimo įprastam mokomajam skrydžiui pranešė apie variklio gedimą ir katapultavosi, nurodė oro pajėgos.

Pilotas buvo ištrauktas iš jūros be sąmonės, jo atgaivinti nepavyko.

Naikintuvas nukrito tokiu metu, kai nepakankamai aprūpintoms Taivano oro pajėgoms tenka reaguoti į beprecedenčio masto Kinijos naikintuvų įsibrovimus į salos gynybos zoną.

Taivanas sako, kad kinų lėktuvams nuvyti savo naikintuvus siunčia dvigubai dažniau nei pernai. Analitikų nuomone, taip Kinija nori išbandyti Taivano gynybinį atsaką ir priversti jį naudoti savo naikintuvus, kad sutrumpėtų jų eksploatavimo laikas.

Pekinas demokratinį Taivaną, 1949 metais atsiskyrusį nuo šalies žemyninės dalies per pilietinį karą, laiko Kinijos dalimi ir grasina surengti invaziją jam susigrąžinti.

F-5E yra senesnės kartos naikintuvai, kurių dizainas buvo sukurtas 7-ajame dešimtmetyje.

Oro pajėgų štabo vadas Huang Chih-wei žurnalistams sakė, kad po sudužimo visų naikintuvų F-5 skrydžiai buvo sustabdyti saugumo patikrinimams.

Liepos mėnesį per Taivano karines pratybas, įskaitant Kinijos puolimų simuliavimą pakrantėse, sudužus sraigtasparniui žuvo du jo įgulos nariai.

Pekinas ėmė didinti karinį, ekonominį ir diplomatinį spaudimą Taivanui į valdžią 2016 metais atėjus prezidentei Tsai Ing-wen, laikančiai salą suverenia valstybe, nepriklausančia Kinijai.