„Koordinacinė taryba yra suformuota deryboms vesti, o NAV bus institucija, užtikrinsianti, kad būtų įgyvendinti tolesni tikslai – derybų pradžia ir padėties stabilizavimas šalyje valdžios perdavimo demokratinėms jėgoms laikotarpiu“, – sakoma trečiadienį P. Latuškos kanalu susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbtame pareiškime.

Jame taip pat nurodoma, kad Nacionalinė antikrizinė valdyba „taip pat spręs uždavinius, išskilsiančius šaliai nuo buvusio prezidento pasitraukimo akimirkos iki naujų rinkimų ir valdžios perdavimo naujai vyriausybei“.

NAV vadovaus P. Latuška. Jis informavo, kad valdybos komanda, norėdama padėti buvusio kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos štabui ir Koordinacinei tarybai, „teiks konkrečius pasiūlymus: kaip pašalinti krizės priežastis, pradėti derybas, pataisyti ekonomikos padėtį, atkurti teisėtumą ir kitus“.

Nacionalinė antikrizinė valdyba kol kas yra formuojama.

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Rugpjūčio viduryje S. Cichanouskajos šalininkai įsteigė Koordinacinę tarybą, kurios tikslas yra valdžios perdavimas surengiant naujus rinkimus. Baltarusijos vadžia laiko tarybą antikonstitucine.

Šiuo metu beveik visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai, išskyrus Nobelio literatūros premijos laureatę rašytoją Sviatlaną Aleksijevič, yra sulaikyti arba pasitraukė į užsienį.

S. Aleksijevič šiuo metu taip pat yra užsienyje dėl sveikatos priežasčių.

Ginčijami rinkimai šalyje išprovokavo beprecedenčius protestus prieš 26 metus trunkantį A. Lukašenkos valdymą, sulaukusius griežto jėgos struktūrų atsako.

Baltarusijos protestų judėjimo rengiamose sekmadieninėse demonstracijose dalyvauja dešimtys tūkstančių žmonių.

Po rinkimų valdžiai slopinant demonstracijas, žuvo keli žmonės, dar tūkstančiai buvo areštuoti, taip pat pasirodė šiurpių sulaikytųjų pasakojimų apie smurtą kalėjimuose.

Pirmadienį opozicija paskelbė visuotinį streiką, pasibaigus S.Cichanouskajos paskelbto ultimatumo A. Lukašenkai atsistatydinti ir nutraukti smurtą prieš protestuotojus terminui.