„Šiuo metu į rinką ateina spartieji antigenų testai. Jei gali suvaidinti svarbų vaidmenį, bet pasiūlysime laikytis [bendro] ES požiūrio į patvirtinimą“, – sakė ji.

Likus dienai iki neeilinės ES lyderių vaizdo konferencijos, U. von der Leyen pareiškė, jog EK ragins geriau koordinuoti veiksmus, susijusius su užsikrėtimo atvejų nustatymu ir atsekamumu visame bloke.

Koronaviruso antigenų testai nelaikomi tokiais pat patikimais kaip PCR (polimerazinės grandininės reakcijos) tyrimai, kuomet laboratorijoms siunčiami nosies ertmės tepinėliai.

Tačiau pirmieji yra daug spartesni – rezultatai sužinomi testavimo vietoje jau po 15 minučių. Be to, Europos ekspertai mano, kad virusas šiuo metu plinta pernelyg greitai, kad būtų galima kliautis tyrimais, galinčiais užtrukti kelias dienas.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) „duomenys rodo, kad virusas sparčiai plinta visoje Europoje, mus visiškai užliejo antroji banga. Dabar užsikrečia vis daugiau ir daugiau žmonių“, pažymėjo U. von der Leyen.

„Praėjusią savaitę bendras patvirtintų atvejų skaičius Europoje siekė 1,1 milijono. Ir kuo daugiau žmonių užsikrės, tuo daugiau žmonių teks hospitalizuoti dėl viruso“, – pridūrė EK vadovė.

„Prognozuojame, kad šie skaičiai dar išaugs per ateinančias dvi ar tris savaites, ir išaugs greitai“, – perspėjo ji.

U. von der Leyen pareiškė, kad atsižvelgdama į jos patarėjo moksliniais klausimais Peterio Pioto rekomendaciją, ragins valstybes nares užtikrinti geresnę apsikeitimą duomenimis per ECDC sukurtą platformą.

„Tai padės mums sužinoti, pavyzdžiui, kur prireikus gali būti pasirūpinta intensyviosios terapijos skyrių pajėgumais ar tarpvalstybine pacientų priežiūra“, – sakė EK pirmininkė.

Vokietija jau pradėjo priimti pacientus iš perkrautų Belgijos ir Nyderlandų ligoninių.

U. von der Leyen, pati dirbusi epidemiologe prieš ateidama į Vokietijos politiką, pažadėjo sukurti platformą, kuri leistų 27 ES valstybių narių nacionaliniams patarėjams mokslo klausimais dalytis savo planais.