V. Škliarovas ir dar keli žinomi veikėjai buvo sulaikyti Minsko režimui ėmusis griežtų priemonių prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos oponentus. Ginčijama A. Lukašenkos pergalė rugpjūčio 9-ąją vykusiuose prezidento rinkimuose, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, šalyje išprovokavo beprecedenčius protestus.

V. Škliariovas, Harvardo universiteto vizituojantis dėstytojas, dirbęs su politinėmis kampanijomis JAV, Rusijoje bei Ukrainoje, buvo sulaikytas Minske liepos 29 dieną ir apkaltintas organizavęs viešąją tvarką pažeidžiančius veiksmus.

Anksčiau šį mėnesį politikos strategui buvo skirtas namų areštas. Kardomoji priemonė V. Škliariovui buvo pakeista po susitikimo su A. Lukašenka Valstybės saugumo komiteto (KGB) izoliatoriuje, kur jis buvo laikomas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo spalio 24 dieną per pokalbį telefonu su A. Lukašenka pareikalavo paleisti „neteisėtai sulaikytą JAV pilietį“.

„Patvirtinu, kad Vitalis atvyko į Jungtines Valstijas ir yra Vašingtone“, – AFP sakė jo advokatas Antonas Gašinskis.

Antradienį advokatas nurodė, kad jo klientas išvyko iš Baltarusijos į Ukrainą. Tačiau A. Gašinskis nepaaiškino, kaip V. Škliariovas galėjo išvykti iš šalies, kai jam yra skirtas namų areštas.

Prieš Baltarusijos prezidento rinkimus V. Škliariovas aktyviai komentavo padėtį šalyje.

Amerikos žurnalo „Forbes“ rusiškame leidinyje publikuotame straipsnyje politikos strategas rašė, kad A. Lukašenkos rinkimų kampanija paremta „populizmu ir šiurkščią jėga“.

A. Lukašenkos oponentai prezidento rinkimų nugalėtoja laiko Svetlaną Cichanouskają – politikos naujokę, įsitraukusią į rinkimų kovą po to, kai jos vyrui, populiariam tinklaraštininkui Siarhejui Cichanouskiui buvo uždrausta užregistruoti savo kandidatūrą ir jis buvo suimtas.

Po rinkimų S. Cichanouskaja spaudžiama Minsko režimo pasitraukė į Lietuvą.

Rugpjūčio viduryje S. Cichanouskajos šalininkai įsteigė Koordinacinę tarybą, kurios tikslas yra valdžios perdavimas surengiant naujus rinkimus. Baltarusijos vadžia laiko tarybą antikonstitucine.

Šiuo metu beveik visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai, išskyrus Nobelio literatūros premijos laureatę rašytoją Sviatlaną Aleksijevič, yra sulaikyti arba pasitraukė į užsienį.

S. Aleksijevič šiuo metu taip pat yra užsienyje dėl sveikatos priežasčių.

Ginčijami rinkimai šalyje išprovokavo beprecedenčius protestus prieš 26 metus trunkantį A. Lukašenkos valdymą, sulaukusius griežto jėgos struktūrų atsako.

Pirmadienį opozicija paskelbė visuotinį streiką, pasibaigus S.Cichanouskajos paskelbto ultimatumo A. Lukašenkai atsistatydinti ir nutraukti smurtą prieš protestuotojus terminui.