„Krizė ar bet koks kitas įvykis neturėtų būti alibi žalingiems žiniasklaidos teisės aktų pakeitimams ar mėginimams politiškai kištis į žiniasklaidos priemonių nepriklausomybę“, – rašoma atvirame laiške, kurį pasirašė 22 stambiausių ledinių redaktoriai.

Kovą, per pirmąją koronaviruso krizės bangą, ministras pirmininkas Janezas Janša – Vengrijos premjero Viktoro Orbano artimas sąjungininkas – vos atėjęs į valdžią ėmė griežtai kritikuoti vyriausybei nepalankius žurnalistus ir žiniasklaidą, kaldindamas juos ginant slaptus interesus, susijusius su buvusiu komunistiniu režimu.

Praėjusią savaitę J. Janša užsipuolė nacionalinę naujienų agentūrą STA, pavadinęs ją „nacionaline gėda“.

Vyriausybės vadovą suerzino faktas, kad STA skyrė daugiau dėmesio interviu su vienu muzikantu, kritiškai vertinančiu įvestą komendanto valandą ir reikalavimą dėvėti kaukes, nei tą pačią dieną įvykusiam J. Janšos ir V. Orbano susitikimui.

Slovėnų premjeras šią savaitę tviteryje sukritikavo pagrindines visuomenines ir privačias televizijas, teigdamas, kad kitose Europos Sąjungos šalyse „tie asmenys ar grupės, kurie neigia virusą, priešinasi priemonėms ar ignoruoja kitų kančias, turi galimybę naudotis tiktai feisbuku, bet Slovėnijoje jie turi neribotą erdvę „RTV Slovenia“ ir POP TV eteryje“.

Anksčiau šiemet J. Janšos vadovaujama Slovėnijos demokratinė partija (SDS) pasiūlė pertvarkyti STA ir RTV finansavimo tvarką, tačiau kritikai sunerimo, kad tokie pakeitimai suteiktų vyriausybei didžiulę įtaką abiem žiniasklaidos priemonėms.

Tas reformas teko atšaukti joms pasipriešinus jaunesniajai koalicijos partnerei.

Trečiadienį paskelbtą protesto laišką pasirašė visuomeninio transliuotojo RTV žinių programų vyriausiasis redaktorius, dienraščių „Delo“, „Dnevnik“, „Vecer“, naujienų agentūros STA ir dviejų iš trijų pagrindinių politinių savaitraščių redaktoriai.

„Atmetame tokius užsipuolimus prieš žiniasklaidą ir žurnalistus“, – pabrėžiama laiške, kuriame vyriausybė kaltinama „priskiriant neegzistuojančias darbotvarkes [žurnalistams] ir verčiant juos išeiti į politinę sceną“.

Į valdžią atėjus J. Janšos vyriausybei, Vienoje įsikūręs Tarptautinis spaudos institutas (IPI) rugsėjį perspėjo, kad Slovėnija yra viena iš nedaugelio Europos šalių, kur greitu tempu mažėja spaudos ir žiniasklaidos laisvės.