Per tą išpuolį užpuolikams šaudant Malio sostinės bare ir restorane „La Terrasse“ žuvo penki žmonės: prancūzas, belgas ir trys maliečiai.

„Mes ją įvykdėme, „al Mourabitoune“, – paminėdamas vieną džihadistų grupę sakė Fawazas Ould Ahmedas, dar vadinamas „Ibrahimu 10“.

„Mums ne gėda, mes didžiuojamės. Tai buvo kerštas už pranašą po to, ką jie padarė „Charlie Hebdo“, už nuotraukas, karikatūras“, – pareiškė jis.

„Ir, deja, tai nesibaigė. Tai vis dar tęsiasi“, – sakė F. Ould Ahmedas, tikriausiai turėdamas galvoje Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono komentarus po prancūzų mokytojo nužudymo, kuriais ginama teisė pasijuokti iš religijų.

Istorijos mokytojas Samuelis Paty spalio 16 dieną prie savo mokyklos netoli Paryžiaus buvo nužudytas dėl to, kad per pamoką apie saviraiškos laisvę parodė mokiniams pranašą Muhammadą vaizduojančių karikatūrų.

F. Ould Ahmedas, kaip manoma, yra liūdnai pagarsėjusio vienaakio alžyriečių džihadisto Mokhtaro Belmokhtaro pavaduotojas.

Jis kaltinamas asmeniškai šaudęs į aukas iš automato.

F. Ould Ahmedas sakė, kad nuėjo į klubo tualetą užsidėti gobtuvo ir išsitraukti kalašnikovo, o tada „šaudė į nugarą vienam baltajam vyrui“.

„Šie žmonės to nusipelno, – sakė jis. – Niekada nesigailėjau.“

Kaltinamasis sakė nustebęs, kad po atakos netrukdomas galėjo grįžti namo taksi.

F. Ould Ahmedas ir dar du vyrai, Malio piliečiai Sadou Chaka ir Abdoulbaki Abdramane'as Maiga, yra apkaltinti dėl atakos „La Terrasse“ ir dėl incidento 2015 metų lapkritį, kai 190 kambarių viešbutyje „Radisson Blu“ įkaitais buvo paimti svečiai ir darbuotojai. Per viešbučio apsiaustį žuvo 20 žmonių, įskaitant 14 užsieniečių.

„Radisson Blu“ užpuolimo organizavimu kaltinamą F. Ould Ahmedą 2016 metų balandį Malio policija areštavo Bamake, į kurį jis savaite anksčiau buvo atvykęs parengti tolesnių atakų, sakė tyrimui artimas šaltinis.

2015 sausį ginkluoti islamistai Paryžiuje „Charlie Hebdo“ redakcijoje už pranašo Muhammado karikatūrų publikavimą nužudė 12 žmonių.

Bamake vykstantis teismas yra retas dalykas Sachelio regione, kur silpnos ir neturtingos valstybės grumiasi su kruvinu džhadistų sukilimu.