Pusiau autonominiame Zanzibare nuo ankstyvo ryto šimtai vyrų ir moterų atskirose eilėse lūkuriavo prie balsavimo apylinkių Garagaros rajone šalia regiono sostinės Stountauno, kur antradienį policija ašarinėmis dujomis, lazdomis ir koviniais šaudmenis vaikė civilius gyventojus.

Zanzibare piliečiai renka savo prezidentą ir įstatymų leidėjus, taip pat balsuoja Tanzanijos prezidento rinkimuose.

Pasak stebėtojų, Tanzanija, ilgą laiką laikyta stabilumo švyturiu Rytų Afrikoje, nukrypo nuo demokratinės valstybės kurso ir smarkiai suvaržė žodžio laisvę valdant 60-mečiui J. Magufuli ir jo partijai „Chama Cha Mapinduzi“ (CCM), kuri valdžioje yra nuo 1961 metų.

Artėjant rinkimams opozicija pranešė, kad per smurto protrūkį Zanzibare žuvo dešimt žmonių.

Didžiausi socialiniai tinklai, tokie kaip „Twitter“, ir susirašinėjimo programėlė „WhatsApp“ yra blokuojami visoje Tanzanijoje.

Pagrindiniu J. Magufuli varžovu kovoje dėl prezidento posto tarp 15 kandidatų laikomas 52 metų Tundu Lissu iš opozicinės partijos „Chadema“.

Liepą politikas sugrįžo į Tanzaniją po trejų metų, praleistų užsienyje, kur sveiko po pasikėsinimo jį nužudyti. T. Lissu tvirtina, kad šis pasikėsinimas buvo politiškai motyvuotas.

Opozicija ir analitikai reiškia rimtą susirūpinimą dėl rinkimų sąžiningumo, atkreipdami dėmesį, kad pagrindinę rinkimų instituciją sudaro J. Magufuli asmeniškai paskirti nariai.

Žemyninėje Tanzanijoje šiuose rinkimuose savo balsus gali atiduoti kiek daugiau nei 29 mln. registruotų rinkėjų, Zanzibare – apie 566 tūkstančius.

Balsavimas prasidėjo 7 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku ir tęsis iki 16 val. (15 val. Lietuvos laiku).