Tyrimai turėtų prasidėti šį savaitgalį, pirmadienį pranešė šalies ministras pirmininkas Igoris Matovičius. Apie planą ištirti visus šalies gyventojus jis pranešė prieš 10 dienų, jis pristatytas kaip unikalus projektas visame pasaulyje.

I. Matovičius nepaisė mokslininkų, kurie suabejojo tokio precedento neturinčio plano efektyvumu, rekomendacijų.

Praėjusį savaitgalį valdžios institucijos atliko bandomuosius tyrimus keturiuose koronaviruso itin paveiktuose regionuose. Tyrimuose dalyvavo daugiau nei 90 proc. žmonių. Išanalizavus mėginius, nustatytas beveik 4 proc. siekiantis infekcijos paplitimas. Nacionaliniai tyrimai bus vykdomi ateinančius du savaitgalius, praneša „Reuters“.

Per abu kitus etapus per keturias dienas – du šeštadienius ir du sekmadienius – antigenų greitaisiais testais ketinama patikrinti visus vyresnius nei 10 metų amžiaus asmenis likusioje šalies dalyje. Testavimų penktadienį atsisakyta dėl personalo trūkumo, dėl kurio įspėjo sveikatos ekspertai. Savaitgalio dienomis lengviau rasti pakankamai pagalbininkų nei penktadienį, žurnalistams sakė sveikatos ministras Marekas Krajčis.

„Šiandien liko tik du pasirinkimai: nacionaliniai tyrimai arba visiškas karantinas, – po susitikimo su vyriausybės Centriniu krizių komitetu reporteriams sakė I. Matovičius. – Tai sprendimas, kurį įgyvendinę kartu turėsime progą išvengti visiško karantino ir išgelbėti šimtus gyvybių.“

5,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje iš viso patvirtinti 45 155 koronaviruso atvejai, nuo jo mirė 176 žmonės.

Kaip ir daugelyje Europos šalių, Slovakijoje šį mėnesį fiksuojamas COVID-19 atvejų augimas.

Premjeras I. Matovičius teigė manąs, kad projektas ištirti visus gyventojus gali tapti pavyzdžiu visai Europai.

Slovakija nori išvengti griežtų karantino priemonių, taikytų pavasarį, pirmosios protrūkio bangos metu, ir privertusių smarkiai susitraukti šalies ekonomiką. Visgi Slovakijoje buvo įvestas dalinis karantinas: gyventojai turi likti namuose, išskyrus vykimą į darbą, būtiniausių prekių įsigijimą ir keliones į gamtą; lankytojų nepriima restoranai, nedirba baseinai, sporto klubai, teatrai ir panašios įstaigos.

Visgi valdžia pranešė, kad tirtis gyventojams nebus privaloma, tikimasi savanoriško gyventojų dalyvavimo. Tačiau žmonės, atsisakę tirtis, turės izoliuotis 10 dienų. Tai reiškia, kad 10 dienų jiems nebus leidžiama išeiti iš namų, o policija galės reikalauti neigiamų tyrimų rezultatų. Pasirodymas viešumoje be COVID-19 testo rezultatų užtrauktų baudą iki 1600 eurų.

Tai sukritikavo šalies prezidentė Zuzana Čaputova, teigdama, kad „jei grasinate sankcijomis, negalite sakyti, kad tai savanoriška.“

Testavimas bus nemokamas ir prieinamas visiems – tiek nuolatiniams šalies gyventojams, tiek Slovakijoje viešintiems užsieniečiams.

Remiantis apklausų rezultatais, 70 proc. slovakų planuoja dalyvauti šiame projekte, 20 proc. pasisakė prieš.

Epidemiologai nurodo, kad, atsižvelgiant į greitųjų testų nepatikimumą, vyriausybė turėtų skatinti PGR testavimo ir kontaktų atsekimo praktiką, rašo „Bloomberg“. Vyriausybė pripažino, kad naudojami testai infekciją nustato tik 30–40 proc. atvejų, ir tai priklauso nuo virusų koncentracijos organizme, todėl realus infekuotųjų skaičius gali būti net triskart didesnis nei skelbiama.

„Gal nuskambės keistai, bet numatant testavimo strategiją, būtina pasitelkti vaizduotę, – sakė Vienos medicinos universiteto Epidemiologijos fakulteto vadovė Eva Schernhammer. – Vien greitasis testas nėra labai prasmingas, nebent būtų atliktas laikantis planinio testavimo režimo, numatančio įvairių rūšių testus.“

Šalyje nuo praėjusio šeštadienio paskelbtas dalinis karantinas, siekiant suvaldyti staigų COVID-19 atvejų šuolį.

„Nuo šio šeštadienio bus komendanto valanda“, – sakė I. Matovičius. Pasak jo, gyventojų judėjimo laisvė bus apribota naktį nuo 1 iki 5 val.

Likusiu paros metu slovakai galės iš namų išeiti tik pas gydytojus, susitvarkyti reikalų, į darbą, apsipirkti būtiniausių prekių. Taip pat bus leidžiama pasivaikščioti gamtoje vieniems ar su augintiniais.

Tiesa, kaip teigė vidaus reikalų ministras Romanas Mikulecas, gyventojai neturės parodyti dokumentų ar įrodyti, kad išėjo iš namų turėdami tam priežastį.

Kai kuriuose aukštos rizikos regionuose į lauką norėdami išeiti gyventojai turės pasidaryti koronaviruso testą.

Dalinis karantinas galios iki lapkričio 1 d., tačiau jį bus galima pratęsti.

„Slovakijoje padėtis yra rimta. Mes jos nekontroliuojame“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Marekas Krajčis.