„Nors paieškos, dėl kurios buvo skubiai nuspręsta, tikslas buvo neleisti pabėgti siaubingo nusikaltimo vykdytojams, Kataro valstybė apgailestauja dėl keliautojų sielvarto ar asmeninių laisvių pažeidimo, kuriuos sukėlė šis veiksmas“, – sakoma vyriausybės tinklalapyje paskelbtame pareiškime.

Pasak savaitgalį pasirodžiusių pranešimų, anksčiau šį mėnesį saugumo tarnyba išvedė kažkiek moterų iš orlaivių, stovėjusių Hamado tarptautiniame oro uoste, į greitosios medicinos pagalbos automobilius, kur moterys buvo patikrintos, ar neseniai nepagimdė kūdikio.

Incidentas, apie kurį pirmą kartą pranešė Australijos transliuotojas „Seven Network“, įvyko spalio 2 dieną, o apie jį sužinota po to, kai prakalbo kelios nukentėjusios keleivės iš Australijos.

Kaip rašoma specializuotoje oro eismo svetainėje „Flightradar24“, vienas iš susijusių orlaivių – spalio 2 dieną „Qatar Airways“ skrydį QR908 į Sidnėjų vykdęs orlaivis – vėlavo išvykti iš Dohos keturias valandas.

Trečiadienį paaiškėjo, kad lėktuvų, kurių keleivės buvo priverstinai tikrinamos, skaičius buvo daug didesnis, nei manyta.

Australijos užsienio reikalų ministrė Marise Payne teigė, kad moterys, skridusios „iš viso 10 orlaivių“, buvo patikrintos, o australų diplomatijos vadovė pavadino tai „didžiulį nerimą keliančiu“ ir „įžeidžiančiu“ dalyku.

Pasak M. Payne, priverstinai buvo patikrintos 18 moterų, įskaitant 13 australių ir „kitų užsienio piliečių“, spalio 2-ąją skridusių į Sidnėjų. Naujienų agentūros AFP žiniomis, tarp jų buvo viena prancūzė.

Katare moterims, kurios pastoja arba gimdo vaikus ne santuokoje, yra taikomos griežtos bausmės.