Atitinkamą rezoliuciją pasiūlė įvairioms politinio spektro dalims atstovaujantys senatoriai, tačiau mažai tikėtina, kad ji bus greit stumiama, nes Senatas šiuo metu neposėdžiauja ir sesiją pratęs po kitą savaitę įvyksiančių JAV prezidento rinkimų.

Tekste sakoma, kad Kinijos kampanija „prieš uigūrus, etninius kazachus, kirgizus ir kitų musulmonų mažumų Sindziango uigūrų autonominiame regione narius yra genocidas“.

„Rezoliucija šie nusikaltimai pripažįstami tuo, kuo yra, ir tai pirmas žingsnis siekiant laikyti Kiniją atsakinga už jos siaubingus veiksmus“, – sakė rezoliuciją pateikęs respublikonų senatorius Johnas Cornynas.

Demokratų senatorius Jeffas Merkley sakė, jog ši rezoliucija parodytų, kad Jungtinės Valstijos „negali tylėti“.

„Kinijos puolimas prieš uigūrus ir kitas musulmonų mažumas – sekimo plėtimas, įkalinimas, kankinimai ir prievartinės „perauklėjimo stovyklos“ – yra genocidas ir nieko daugiau“, – sakė J. Merkley.

Tarp kitų rezoliucijos pateikėjų yra artimas prezidento Donaldo Trumpo sąjungininkas užsienio politikos srityje Marco Rubio ir Senato užsienio ryšių komitete aukščiausias pareigas užimantis demokratas Robertas Menendezas.

Teisių gynimo grupės sako, kad stovyklose Sindziango regione laikoma daugiau kaip milijonas uigūrų, Kinijai siekiant prievarta integruoti šią bendruomenę ir sunaikinti jų islamišką paveldą.

Kinija stovyklas Sindziange vadina „profesinio mokymo centrais“, kuriuose uigūrai esą mokomi mandarinų kalbos ir profesijų, kad būtų atitraukiami nuo islamo ekstremizmo.

Kelios viena po kitos valdžiusios JAV administracijos atsargiai vartodavo terminą „genocidas“, kuris reiškia teisines pasekmes šalyje ir užsienyje.

D. Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Robertas O'Brienas anksčiau šį mėnesį sakė, kad Sindziange vyksta „jei ir ne genocidas, tai labai į jį panašūs“ dalykai.

Demokratų kandidato į prezidentus Joe Bideno, kuris prieš rinkimus populiarumu lenkia D. Trumpą, kampanija Kinijos veiksmus vadina genocidu ir žada griežtesnį atsaką.

Po Holokausto parengta Jungtinių Tautų konvencija dėl genocido įpareigoja valstybes užkirsti kelią šiai „atstumiančiai rykštei“ ir už ją bausti.

Joje sakoma, kad genocidas apima tokius veiksmus kaip žudymas ir neleidimas gimdyti „ketinant visiškai ar iš dalies sunaikinti nacionalinę, etninę, rasinę ar religinę grupę“.

Vokiečių tyrėjo Adriano Zenzo ataskaitoje sakoma, kad Kinija vykdo prievartinį sterilizavimą ir grasina moterims internavimu, jei jos atsisako nutraukti nėštumus, kuriais viršijamos gimdymų kvotos.